Gemeente Zwijndrecht

Laatste WOZ-beschikking en aanslagen OZB

Eind februari heeft het grootste deel van de huishoudens in de gemeente de zogenaamde WOZ-waardebeschikking in de bus gehad. De WOZ-waardebeschikking is het officiële document waarin de nieuwe, door de gemeente vastgestelde waarde staat van het pand dat u op 1 januari van dit jaar in bezit of gebruik had. Op grond van de wet WOZ moeten alle gemeenten in Nederland deze waarde sinds 1995, eens in de vier jaar opnieuw vaststellen. Alle bezitters en gebruikers (huurders) van onroerend goed ontvangen de beschikking.

De vastgestelde waarde is de zogenaamde waarde in het economisch verkeer, getaxeerd naar het waardepeil van 1 januari 1999. De waarde in het economisch verkeer komt overeen met de waarde waarvoor het pand in de vrije verkoop verkocht had kunnen worden. Omdat de vorige waardepeildatum
1 januari 1993 was, is de waarde van de meeste panden ondertussen flink gestegen. Om al te grote lastenstijgingen te voorkomen heeft de gemeente daarom voor dit jaar de tarieven voor de Onroerende Zaakbelasting (OZB) fors verlaagd.

Bewaar de WOZ-waardebeschikking goed, de vastgestelde waarde is namelijk van toepassing voor de belastingjaren 2001 tot en met 2004! Bovendien is de waarde ook van belang voor waterschapslasten en het eigenwoningforfait. Als u eigenaar bent van het betreffende pand (en/of grond) dan heeft u de vastgestelde waarde nodig voor uw belastingaangifte over de komende jaren.

Circa 10% van de huishoudens, alsmede een groot deel van de niet-woningen (bedrijven) heeft eind februari echter nog geen waardebeschikking ontvangen. De oorzaak hiervan was divers, naast pas opgeleverde nieuwe of verbouwde panden waren er ook panden waarvan de gemeente de waarde om kwalitatieve redenen nog niet direct kon vrijgeven. Voor een groot deel van de betreffende woningen is de waarde ondertussen gecontroleerd en vrijgegeven. Bij de eigenaars en/of bewoners van deze panden is de WOZ-waardebeschikking in de afgelopen week (met dagtekening 30 april 2001) bezorgd. Ook hiervoor geldt dat als de ontvanger het niet eens is met de vastgestelde waarde, dit binnen zes weken schriftelijk kenbaar gemaakt moet worden bij de gemeente. De vastgestelde waarde wordt op basis van de ingediende motieven nogmaals zorgvuldig geverifieerd door een onafhankelijk taxatiebureau. In de bijsluiter bij de WOZ-waardebeschikking kunt u nalezen aan welke eisen een bezwaar moet voldoen om in behandeling genomen te kunnen worden.

Overigens is de gemeente er nog niet in geslaagd om voor alle woningen een nieuwe WOZ-waardebeschikking uit te sturen. Ook heeft het merendeel van de bedrijven nog geen waardebeschikking ontvangen. De gemeente streeft er naar om het grootste deel hiervan binnen enkele weken bij de belanghebbenden te bezorgen.

Heeft u nog vragen, of wilt u een taxatieverslag opvragen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Zwijndrecht. U kunt op werkdagen van 8:30 uur tot 13:00 uur terecht aan de balie van het gemeentehuis of bellen, van 8:30 uur tot 16:00 uur op telefoonnummer (078) 620 65 90.