Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de gemeentelijke herindeling van Susteren en Echt

Een parlementair stuk bij het onderwerp Gemeentelijke herindeling 11 mei 2001
Onderstaande vragen stelde het lid Balemans (VVD) op 7 mei 2001 aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Susteren en Echt. De antwoorden zijn gegeven op 11 mei 2001.

1 Vraag
Is het waar dat de vrijwillige gemeentelijke herindeling van de gemeenten Susteren en Echt niet met ingang van 1 januari 2002 gerealiseerd kan worden?
Antwoord
Het betreffende wetsvoorstel zal ik binnen zeer afzienbare tijd voorleggen aan het kabinet. Na besluitvorming in de ministerraad wordt het voorstel voorgelegd aan de Raad van State. Daarna wordt het ingediend bij de Tweede Kamer. Om 1 januari als datum van herindeling te kunnen halen dient het wetsvoorstel uiterlijk in de eerste helft van september door de Eerste Kamer aanvaard te worden. Dat vereist derhalve een zeer snelle behandeling.
2 Vraag
Is het waar dat deze vertraging veroorzaakt wordt, doordat de behandeling van het dossier drie maanden op het ministerie van BZK heeft stil gelegen?
Antwoord
Bij brief van 5 maart 2001 heb ik de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rond de herindeling Echt en Susteren. Ik heb in deze brief gemeld dat ik mij genoodzaakt zag om de betrokken gemeenten ten aanzien van de positie van de kern Nieuwstadt aanvullende informatie te vragen. Deze informatie achtte ik noodzakelijk om, conform de inhoud van de motie Hoekema c.s., de bestuurlijke toekomst van de kern Nieuwstadt in relatie tot Sittard-Geleen in beeld te brengen.

3 Vraag
Betekent deze vertraging, dat hierdoor de versterking van het lokale bestuur in de gemeenten Susteren en Echt op de lange termijn ook in gevaar komt?
Antwoord
Neen.

4 Vraag
Hoe verhoudt zich deze vertraging tot de snelheid waarmee de fusieplannen van de gemeenten Leidschendam en Voorburg, die van een latere datum zijn en wel gerealiseerd kunnen worden met ingang van 1 januari 2002, door u ter hand worden genomen? Antwoord
Tussen deze plannen bestaat geen enkele relatie en de problematiek is geheel verschillend. Ik heb de fusie tussen Leidschendam en Voorburg vaak bepleit, maar het zal van de aanstaande kamerbehandeling van het wetsvoorstel gemeentelijke herindeling Den Haag en omstreken afhangen of deze daarin een plaats krijgt.