Rijksuniversiteit Groningen

Wiskunde van de aangedreven slinger

Veel natuurkundige, scheikundige, biologische en ook economische verschijnselen kunnen in wiskundige modellen worden weergegeven. Soms zijn dat betrekkelijk eenvoudige formules, maar ook zeer complexe, grillig verlopende fenomenen kunnen tegenwoordig met behulp van de chaostheorie gemodelleerd worden in niet-lineaire dynamische systemen die afhankelijk zijn van parameters. "Via zo'n model", zegt Martijn van Noort, "Kun je proberen om het kwalitatieve en, indien mogelijk, ook kwantitieve gedrag van dergelijke systemen te begrijpen." Het is dan vooral interessant om te kijken hoe het gedrag van zo'n systeem verandert als men de waarde van die parameters varieert.

Een kwalitatieve gedragsverandering wordt in deze tak van de wiskunde een 'bifurcatie' genoemd. Van Noort onderzocht oplossingsmethoden die bijdragen aan een beter begrip van dergelijke veranderingen. In zijn proefschrift behandelt hij als case study de parametrisch aangedreven slinger (een aangedreven slinger is een slinger waarvan het ophangpunt periodiek wordt bewogen). Berekeningen aan zo'n eenvoudig voorbeeld zijn, aldus Van Noort, van groot belang voor het begrijpen van meer gecompliceerde systemen./JS

Van Noort (Zutphen, 1972) studeerde wiskunde aan de RUG. Het onderzoek verrichtte hij in dienst van de stichting FOM bij de afdeling Wiskunde van de RUG.

Datum en tijd

woensdag 11 mei 2001, 16.00 uur

Promovendus

M. van Noort, Spicastraat 152, 9742 LX Groningen, tel. (050)363 39 99, fax (050)363 38 00,

e-mail: martijn@math.rug.nl (werk)

Proefschrift

The parametrically forced pendulum- A case study in 1,5 degree of freedom

Promotor

prof.dr. H.W. Broer

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie