Gemeente Utrecht

Teken mee aan de Utrechtse invulling van de 5e Nota Ruimtelijke Ordening

De gemeente Utrecht nodigt bewoners uit om zelf met ideeën te komen voor de Utrechtse bijdrage aan de 5e Nota Ruimtelijke Ordening. Op 10, 11 en 12 mei organiseert de gemeente in het stadhuis een expositie over de kabinetsvoornemens voor een nieuw nationaal , ruimtelijk beleid voor de komende 20 jaar. Het kabinet wil nadrukkelijk van gemeenten en provincie weten waar nieuwe bebouwingsgrenzen komen te liggen en welke ruimte beschikbaar moet blijven voor recreatie, natuur en landschap. De tentoonstelling biedt bezoekers de gelegenheid zelf hun eigen ruimtelijke wensen in te tekenen. Wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen M.C. van Kleef opent de expositie op donderdag 10 mei om 12.00 uur.

In de komende jaren is er een grote vraag naar ruimte voor wonen, werken, recreatie, infrastructuur, water, natuur en landschap. De welvaart neemt toe en de kwaliteit van de ruimtelijke inrichting moet aan steeds hogere eisen voldoen. Beleidskeuzen zijn nodig, die ook voor stad en regio consequenties hebben. De gemeenten zullen samen, met de provincies, die keuzen moeten maken. Dat gebeurt in reactie op de 5e Nota Ruimtelijke Ordening.

Utrecht

De gemeente moet in overleg met de Provincie een zogenoemde rode contour aanwijzen. Binnen deze contour zal in de toekomst nog gebouwd mogen worden, er buiten alleen onder bepaalde voorwaarden. Het rijk wil dat er zuinig wordt omgesprongen met de ruimte door functies te combineren, functies te veranderen en grond intensiever te gebruiken. Er zijn ook groene contouren waarvan de Waterlinie, de Utrechtse Heuvelrug en Het Groene Hart belangrijke voorbeelden van zijn. Binnen deze contouren is verstedelijking uitgesloten.

Expositie

Op de expositie staan diverse panelen met kaartmateriaal, er is een korte videoband te zien en de nota ligt ter inzage. Op de expositie is informatie te vinden over voor Utrecht belangrijke punten. De nota is ook te lezen op internet (www.vijfdenota.nl).

Rond vier belangrijke onderwerpen wordt een thema-atelier georganiseerd. Samen met deskundige ambtenaren kunnen betrokkenen en belangstellenden gezamenlijk aan het werk.

Bouwen en Wonen, 10 mei, 12.00 - 13.00 uur

Milieu, 10 mei, 13.30 - 14.30 uur

Economie, 11 mei, 13.30 - 14.30 uur

Wijken, 11 mei, 15.00 - 16.00 uur

Iedereen kan deelnemen aan een thema-atelier of juist op een ander moment de expositie bezoeken en zijn ideeën afgeven, net wat men zelf wil.

Wethouder Ruimtelijke Ordening, mevrouw M.L. van Kleef zal de expositie formeel openen door middel van het bijwonen van het thema-atelier Bouwen en Wonen op 10 mei, om 12.00 uur.

Data expositie: 10, 11 en 12 mei 2001

Openingstijden Stadhuis: donderdag 9.00 - 21.00, vrijdag 9.00 - 17.00,

zaterdag 11.00 - 15.00

telefoonnummer (030) 286 10 43