ACTIECOMITÉ STOP DE UITZETTING YANGALA !

Persbericht

Oproep aan Dierense scholen en burgers om te protesteren tegen de dreigende uitzetting naar Congo van Dierens gezin.

Het actiecomité Stop Uitzetting Yangala organiseert a.s. vrijdag een grote protestdemonstratie met medewerking van Dierense scholen en burgers tegen de uitzetting van Sophie Yangala en haar dochters Véronique en Tanya die volledig ingeburgerd zijn in de Dierense samenleving. Het gezin, afkomstig uit Congo, waar Sophie Yangala gemarteld, verkracht en met de dood bedreigd werd, woont al 7 jaar in Dieren en is volledig vernederlandst .Tanya is zelfs in Nederland geboren.

Op vrijdagmiddag 11 mei a.s. om 16.00 uur zal een protest- en solidarideitsdemonstratie worden georganiseerd. Alle Dierense scholen, alsmede de kerken, wordt gevraagd hieraan mee te werken. Vertegenwoordigingen van scholen, kerken en instellingen uit de omgeving zijn eveneens uitdrukkelijk uitgenodigd. Ook het publiek wordt opgeroepen een proteststem te laten horen tegen het onrecht wat Sophie, Véronique en Tanya wordt aangedaan.

Het gemeentebestuur en de politie hebben hun medewerking toegezegd.

Het ligt in de bedoeling dat de kinderen van de groepen 5 t/m 8 zich met fiets na 15.15 uur op het Ericaplein verzamelen.

Gevraagd wordt de kinderen een kleine koffer of tas te laten meenemen, als symbool van een uitgewezen vluchteling, en bordjes te laten omhangen met teksten als: uitgeprocedeerd, uitgewezen, uitgezet enz. .

Om 15.30 uur gaat de groep per fiets onder (politie)begeleiding via de Middachterallee naar het gemeentehuis in De Steeg. De te volgen route wordt thans in overleg met de politie vastgesteld. Om de veiligheid te garanderen wordt desnoods het verkeer tijdelijk stilgelegd. Omdat de politie deze taak niet alleen aan kan, kunnen vrijwilligers zich bij het actiecomité aanmelden als verkeersbegeleider.

Alle volwassenen die solidair willen zijn met dit Zaïreese gezin kunnen ook aan deze fietstocht deelnemen of zich rechtstreeks naar een verzamelpunt in De Steeg begeven, dat ook nog nader bekend gemaakt zal worden. Vandaar gaan de demonstranten te voet in optocht naar het gemeentehuis.

Bij het gemeentehuis zal Yvonne Versteege, woordvoerster van het actiecomité, de menigte toespreken, een brief aan de staatssecretaris, mevrouw Ella Kalsbeek voorlezen en handtekeningen aan mevrouw Schadd, wethouder van Welzijn, overdragen, die ze op haar beurt aan de staatssecretaris, zal overhandigen.

Véronique en Tanya zijn deze week op respectievelijk 10 en 12 mei jarig.

Het actiecomité doet een oproep om in deze voor hen zo moeilijke tijden, de kinderen een steunbetuiging te zenden.

Het correspondentieadres van het actiecomité is: postbus 163, 6950 AD DIEREN.

email: comite_yangala@hotmail.com

Ook kan men het actiecomité financieel steunen, op bankrekening: 59.67.01.365 t.n.v. het actiecomité Stop Uitzetting Yangala bij de ABN.AMRO-bank in Dieren

Persinfo:

Rüdiger en Yvonne Versteege

Goudenregenlaan 19

6951 NX DIEREN

Tel. 0313-413753

e-mail: ryfl.versteege@planet.nl

Dieren: 7 mei 2001 20.30 uur