Digitale Gemeente Houten

Quick scan naar dossiers geen aanleiding nader onderzoek

vrijdag 11 mei 2001 - Bron: Gemeente Houten

De onderzoekers van Deloitte & Touche Bakkenist die vanaf februari een quick scan hebben uitgevoerd naar het bestuurlijk handelen in Houten, zijn klaar met hun werk. Over elk van de zes dossiers die zijn onderzocht is een rapport verschenen, in de zevende rapportage komen de onderzoekers met meer algemene conclusies en aanbevelingen voor zowel bestuurders als voor de ambtelijke organisatie. Doelstelling van het onderzoek is om een periode van grote politieke controverses af te sluiten en een basis te leggen voor een nieuwe start waarbij het onderlinge vertrouwen wordt versterkt. Om de zorgvuldigheid te waarborgen is een Voorbereidingscommissie samengesteld uit fractievoorzitters en heeft KPMG Consulting een kwaliteitstoets gedaan op het onderzoek.

Is er in Houten in de zes onderzochte dossiers (Regthuys, Gebam-Dura, Houtensewetering 53, Houtensewetering 55, De Slag en De Spil) bestuurlijk adequaat en bestuurlijk integer gehandeld? Dat is de vraag waarmee de onderzoekers aan de slag zijn gegaan.

Wat betreft het bestuurlijk integer handelen constateren de onderzoekers dat er bij alle dossiers bestuurlijk integer gehandeld is. Dit op grond van het feit dat bij alle dossiers de belangrijke keuzemomenten zijn behandeld in de gemeenteraad. Raadsleden konden daarbij beschikken over alle relevante achterliggende documentatie.

Wat betreft het bestuurlijk adequaat handelen is de conclusie dat er weliswaar incidenten zijn die een minder adequate indruk maken, maar dat dit niet leidt tot de eindconclusie als zou er sprake zijn van bestuurlijk niet-adequaat handelen. De onderzoekers hebben kritiek op sommige onderhandelingsresultaten, doorlopen besluitvormingsprocessen en de verantwoordelijkheid (in bestuurlijke zin) voor organisatieontwikkeling.

De onderzoekers komen in hun eindrapport met suggesties voor verbeteringen op bepaalde punten, zoals:

- Een debat met de bevolking over de toekomst van Houten en mogelijke groeitaken;

- De gemeente moet zich beraden op de rol die zij wil spelen waar het vastgoedontwikkeling in de toekomst betreft en ervoor zorgen dat de ambtelijke organisatie daartoe is uitgerust;

- Het opstellen van een beleid voor het vormgeven van besluitvormingsprocessen;

- Het gemeentelijk communicatiebeleid;

- De discussie over integriteit opnieuw te voeren op een open en permanente wijze;

- Het zoeken van begeleiding voor het tot stand brengen van een gezonder bestuurlijkpolitiek klimaat en het keren van de neerwaartse spiraal van toenemend wantrouwen, terughoudendheid in informatie-uitwisseling en ontsporende omgangsvormen.

De Voorbereidingscommissie zegt in haar reactie tevreden te zijn over de kwaliteit van de quick scan en geen aanleiding te zien nader onderzoek te vragen op een van de dossiers. De commissie stelt voor de aanbevelingen voor de toekomst ter harte te nemen. Verder spreekt de commissie haar waardering uit voor de opstelling van de ambtelijke organisatie gedurende het onderzoek. Tenslotte zegt de commissie dat het bestuur van Houten zich met het oog op de toekomst moet richten op de conclusies en de leermomenten en niet op de details van het rapport.

Het college van B&W neemt de aanbevelingen van de Voorbereidingscommissie over en stelt de gemeenteraad van Houten dan ook voor om vast te stellen dat de conclusies geen aanleiding geven voor een diepgravender onderzoek, om de aanbevelingen over te nemen alsmede een aantal concrete verbetervoorstellen uit de rapportage. Op dinsdag 15 mei zal in de gemeenteraad dit voorstel worden besproken.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).