Afzender: vanderkooi@novarese.nl

Contactpersoon: Hedske van der Kooi

Kunstwerken vervangen Shell logo's op oudste hoogbouw kantoo

Datum: 11 mei 2001

Met het vervangen van twee Shell logo's door twee identieke kunstwerken zal het oudste hoogbouw kantorenpand van Rotterdam morgen een ingrijpende verandering ondergaan. Zo krijgen de Rotterdammers op vrij spectaculaire wijze een nieuw oriëntatiepunt.

Vandaag is een technische onderneming begonnen met het verwijderen van de logo's. Morgen zullen met een grote kraan op een hoogte van 95 meter de kunstwerken van Marc Ruygrok worden aangebracht

Shell was bijna vijfentwintig jaar in het pand gevestigd. Vanaf eind vorig jaar hebben nieuwe huurders hun intrek genomen in gebouw Hofpoort. Het is vrij bijzonder om onroerend goed door middel van het aanbrengen van kunstwerken aan de buitenzijde een nieuwe uitstraling te geven. Het Shell Pensioenfonds brengt bovendien in het jaar dat Rotterdam culturele hoofdstad is kunst letterlijk onder de aandacht van een groot publiek.

De kunstwerken zijn te omschrijven als vierkante, blauwe passe-partouts met in het midden een driedimensionale, goudkleurige bol. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden de kunstwerken op verschillende manieren aangelicht. Kunstwerken en gebouw vormen een duidelijke eenheid.

Ieder kunstwerk weegt ongeveer 2.500 kilo en heeft een afmeting van 4,5 bij 4,5 meter.

Shell maakte drie jaar geleden bekend het pand aan het Hofplein te verlaten, omdat het concern haar activiteiten wilde concentreren. Het gebouw is daarna intern geheel gerenoveerd en inmiddels bijna geheel verhuurd aan andere ondernemingen. Met het aanbrengen van de kunstwerken van Marc Ruygrok is de renovatie afgerond.