Gemeente Tilburg

11-05-2001

Gemeente werkt aan overkoepelend binnenstadsplan

Startnotitie moet komend najaar tot eerste versie leiden

Burgemeester en wethouders hebben in de vergadering van 7 mei een startnotitie vastgesteld voor de totstandkoming van een binnenstadsplan. Wethouder Van Diessen is coördinerend wethouder. Een eerste versie zal in het najaar van 2001 worden gepresenteerd. Het binnenstadsplan krijgt de status van een structuurplan. En als zodanig zal de in de Wet op de Ruimtelijke Ordening beschreven procedure worden vervolgd ter uiteindelijke goedkeuring van het structuurplan (najaar 2002).

Voor de Tilburgse binnenstad zijn veel plannen en deelvisies, zoals bijvoorbeeld voor het Veemarktkwartier, de Stationszone en het Pieter Vreedeplein. Het laatste totaalplan voor de binnenstad is de Nota Binnenstad uit 1995. Omdat sectorale beleidskeuzes grote invloed hebben op de ontwikkeling van de binnenstad (met name vanuit het welzijnsbeleid, cultuurbeleid, onderwijsbeleid en verkeersbeleid) heeft de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting 2001 gevraagd om een nieuw integraal binnenstadsplan. Het plan moet richting geven aan de huidige en toekomstige ontwikkelingen en is de basis voor een of meerdere nieuwe bestemmings-plannen voor de binnenstad. Het gaat dan om zowel ontwikkeling als beheer.

Om tot een binnenstadsplan te komen wordt samengewerkt met betrokken partijen in de binnenstad zoals de Stichting Stadskern. Deze partners presenteren binnenkort hun visie op de binnenstad. Ook worden acties worden georganiseerd om alle Tilburgers te betrekken bij de toekomstige ontwikkelingen in de binnenstad.