Wageningen Universiteit

Persbericht

11 mei 2001, nr. 036

Lagere woonlasten voor Centraal Wonen Wageningen kan

Er zijn verschillende mogelijkheden om de woonlasten in het Centraal Wonen Wageningen-project (CCW) te verlagen, zodat deze woonvorm weer bereikbaar is voor alle inkomensgroepen. De aankoop van het volledige complex door CWW, dat vervolgens haar eigen huur- of verkoopbeleid volgt, is een optie die perspectief lijkt te bieden. Dat blijkt uit het Wetenschapswinkelrapport dat is opgesteld door Annelies Lammers van de leerstoelgroep Economie van Consumenten en Huishoudens van Wageningen Universiteit. In het rapport is de situatie bij CWW vergeleken met zeventien andere huur- en koopvarianten die worden toegepast bij woonprojecten elders in Nederland en België. Voor alle varianten geldt dat anders moet worden omgegaan met de bestaande regelgeving en medewerking van woningcorporatie en gemeentelijke overheid vereist is.

Centraal Wonen Wageningen (CCW) is in 1985 opgericht. Het project bestaat uit 43 woningen, 15 wooneenheden en diverse projectvoorzieningen. Er wonen ongeveer 75 volwassenen en 50 kinderen. De bewoners huren hun woonruimte van de woningbouwcorporatie De Woningstichting. De gemeenschappelijke voorzieningen maken het de bewoners mogelijk om intensief sociale contacten te onderhouden en om elkaar hulp te bieden met behoud van ieders zelfstandigheid. De bewonersvereniging streeft er naar dat het project ook toegankelijk is voor lagere inkomensgroepen. Veranderingen in het huur(subsidie)beleid, en de verzakelijking van de corporatie hebben er echter voor gezorgd dat de huurprijzen van een aantal woningen gestegen zijn tot boven de huursubsidiegrenzen. Daarnaast zijn er door de Gemeente Wageningen per woning minimale en maximale inkomensgrenzen gesteld. Huishoudens met lagere inkomens kunnen hierdoor alleen nog maar voor een beperkt aantal woningen bij het CCW terecht. Reden voor de bewonersvereniging van CWW de Wetenschapswinkel van Wageningen UR te benaderen om een studie uit te voeren naar het probleem van de hoge woonlasten en naar ervaringen bij andere woonprojecten.

Uit het rapport blijkt dat er verschillende huur-, koop- en tussenvormen mogelijk zijn die oplossingsrichtingen bieden voor CWW. Het is niet mogelijk de beste oplossing te geven. Iedere keuze levert voor- en nadelen op voor het project, de individuele bewoner, de woonlasten, de toegankelijkheid van het project en het proces om de variant te realiseren. Het rapport biedt aandachtspunten die de bewoners kunnen helpen bij het keuzeproces en is inmiddels gepresenteerd aan de bewoners. Aan de hand van deze informatie willen de bewoners een intern proces starten om tot een keuze te komen.