Universiteit Twente

WETENSCHAPSNIEUWS 01/05 11-5-2001

Samenvatting promotie

Voorspellen van Bodemgolven in Zanderige Beddingen WN 01/27 *11 mei 2001

promotie ir. M.A.F. Knaapen, faculteit Technologie & Management: Predicting large waves in erodible sand beds

In dit promotie-onderzoek is een computermodel ontwikkeld dat de veranderingen beschrijft van zandgolven op de bodem van rivieren en zeeën. Het model voorspelt de natuurlijke verplaatsing van deze golven en de respons op baggerwerkzaamheden. Daarmee wordt rivier- en vaargeulbeheer eenvoudiger.

Op rechte stukken van brede ondiepe rivieren kunnen banken voorkomen, die nu eens bij de linker- en dan weer de rechteroever liggen. Schepen slingeren langs deze lokale ondieptes; rivierbeheerders passen de markering van deze vaarroute regelmatig aan. Aan de hand van experimenten van WL|Delft Hydraulics toont Knaapen aan dat de verplaatsing van banken met de computer te voorspellen is. Hierdoor is de vaargeul eenvoudiger aan te passen.

In vaargeulen op zee, zoals in de route naar de Rotterdamse haven, worden te hoge zandgolven weggebaggerd. Aan de hand van een baggerexperiment, uitgevoerd op een drukke scheepvaartroute in de Japanse Setozee, laat Knaapen zien dat het model ook goed beschrijft hoe de zandgolven na het baggeren weer aangroeien. Het computermodel maakt het daardoor mogelijk het baggeren te optimaliseren.

Als water over zand stroomt, ontstaan allerlei golfpatronen in het zand, vergelijkbaar met het ontstaan van watergolven door de wind. Beide zijn moeilijk te voorspellen omdat kleine fouten in de aannames leiden tot grote fouten in de voorspellingen. De Twentse onderzoeker heeft deze moeilijkheid omzeild door een bestaand model te combineren met dieptemetingen. Dit Ginzburg-Landaumodel, gebaseerd op een stabiliteitanalyse, beschrijft hoe golfpatronen veranderen.

Dit door NWO gefinancierde onderzoek is onderdeel van onderzoek aan de UT naar de relatie tussen veranderingen in de zeebodem en menselijke activiteiten. Daarbij wordt samengewerkt met vele andere instellingen via Delft Cluster en de Europese projecten PACE en HUMOR.

promotor: prof. dr. ir. H.J. de Vriend
co-promotor: prof. dr. A. van Harten
informatie drs. B. Meijering, tel. (053) 489 43 85 e-mail b.meijering@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-05-01 .