VVD

Hans Dijkstal over keuzevrijheid in toespraak op Jaarlijkse Algemene Vergadering


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 11 mei 2001
De vrijheid van burgers is een onvervreemdbaar recht, mits gekoppeld aan eigen verantwoordelijkheid. Dat stelt Hans Dijkstal op de Jaarlijkse Algemene Vergadering van de VVD.

Hans Dijkstal ging in zijn toespraak in op het thema van de Jaarvergadering, Keuzevrijheid .
Dijkstal: Voor een partij die het begrip vrijheid zo centraal stelt, voor een partij die als enige het woord vrijheid in haar naam draagt, voor die partij, de VVD, is het opdracht inhoud te blijven geven aan de eigen verantwoordelijkheid van burgers en hun maatschappelijke instituties.
Onder de begrippen vrijheid en verantwoordelijkheid ligt een ethisch fundament, aldus Dijkstal. In deze tijden van grote economische voorspoed en sterk toegenomen materiële welvaart lijkt gelijktijdig een cultuurpessimisme op te steken. De samenleving zou verloederen, de beschaving zou teloor gaan, en de overheid zou ook al niet meer functioneren. Hoewel er natuurlijk nog te veel mis is, herken ik mij niet in dit beeld. Maar positief geformuleerd: de toenemende belangstelling voor, en de discussie over ethiek, moraliteit en beschaving is toe te juichen.
Dijkstal plaatst de ethiek in het hart van het liberalisme. Het ethisch fundament voor liberalen zit in de beginselen vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Verder duidt Dijkstal op de wezenlijke betekenis van het recht en van de democratie, en een sterk normbesef (van afspraak is afspraak tot en met handhaving van wetten en regels). Dijkstal: Allemaal gebaseerd op de essentiële waarden: de uniciteit van elk mens, die voor velen gekoppeld is aan het geloof en aan spiritualiteit, en de universele rechten van de mens (lees: klassieke grondrechten). Dat alles leidt tot het centrale beginsel: verdraagzaamheid. Respect voor de keuze die vrije burgers zelf maken. Een verdraagzaamheid die elke dag opnieuw bevochten moet worden.