Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Studenten kunnen RSI-schade verhalen op opleiding

Utrecht, 11 mei 2001 - Studenten die lijden aan ernstige vormen van RSI en daarom studievertraging hebben opgelopen of zelfs hun studie hebben moeten staken kunnen zich melden bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De LSVb onderzoekt dan samen met Bureau Beroepsziekten FNV in hoeverre zij de financiële schade kunnen verhalen op hun universiteit of hogeschool. Deze claims zijn onderdeel van de RSI-actieweek van de LSVb die maandag 14 mei a.s. van start gaat.

De LSVb roept studenten op te bellen of te mailen met de LSVb-studentenlijn (030-2 31 30 29, studentenlijn@lsvb.nl) met klachten over de arbeidsomstandigheden op hun onderwijsinstelling. Studenten kunnen bellen als ze zelf RSI hebben en willen weten wat voor stappen ze kunnen ondernemen. Maar ook zoeken we studenten die ons bewijsmateriaal aandragen van slechte arbeidsomstandigheden, het liefst in de vorm van foto's. Denk hierbij aan houten stoeltjes achter computers. De klachten worden gebundeld in een zwartboek dat samen met het eisenpakket van de LSVb op 6 juni zal worden aangeboden aan universiteiten en hogescholen.

LSVb en Bureau Beroepsziekten FNV willen met claims en de klachtenlijn universiteiten en hogescholen oproepen werk te maken van arbobeleid voor studenten. Het aantal studenten dat lijdt aan Repetitive Strain Injury (RSI) stijgt explosief. Zo bleek onlangs uit een enquête dat eenderde van alle VU-studenten last van enige vorm van RSI. Bij diverse universiteiten hebben inmiddels meer dan honderd studenten een erkende studievertraging als gevolg van RSI-klachten.

Het voorkomen van RSI onder studenten valt niet los te zien van de veelal beroerde arbeidsomstandigheden waaronder studenten in hun universiteit of hogeschool moeten werken. (Computer)werkplekken zijn ondeugdelijk, de werkdruk is hoog en niet goed gespreid, risicovolle laptops worden verplicht gesteld, voorlichting ontbreekt, etc. Ook wordt de arbowet wordt niet of nauwelijks nageleefd, terwijl die sinds 1 januari 1999 ook voor studenten geldt .

Het verhalen van de RSI-schade op hogescholen en universiteiten is voor LSVb en Bureau Beroepsziekten FNV een uiterst middel. Hopelijk is de dreiging met claims genoeg om onderwijsinstellingen te overtuigen van de noodzaak van preventief beleid. Om financiële redenen kan een onderwijsinstelling in elk geval nooit afzien van het nemen van voorzorgsmaatregelen. Een ergonomisch verantwoorde werkplek kost ongeveer tienduizend gulden, maar de schade die een student in rekening kan brengen bedraagt al gauw een veelvoud hiervan. Voorkomen is niet alleen beter dan claimen, maar ook goedkoper.

Studenten met klachten over Arbo en RSI kunnen vanaf maandag bellen met de LSVb-Studentenlijn: 030-2 31 30 29 (maandag t/m vrijdag 9 - 18 uur). Mailen kan ook: studentenlijn@lsvb.nl.

Kijk voor het wensenlijstje/eisenpakket of andere arbo-informatie op www.lsvb.nl of neem contact op met de LSVb.