Gemeente Zwolle

Invulling ruimtelijk kader
Noordereiland Datum uitgave: 11-05-2001 Tamerijmodel: twee varianten mogelijk voor locatie grote podiumaccommodatie (gpa)

Afgelopen maanden heeft de projectgroep Noordereiland met behulp van 4 strategische modellen en beoordelingscriteria de mogelijkheden geanalyseerd. Op basis van de kwalitatieve stedenbouwkundige condities wordt voorgesteld het oorspronkelijke Tamerij-bolwerk als uitgangspunt te nemen.

Onderwerp :Kunst en cultuur

Als uitgangspunt voor de verdere planontwikkeling van het Noordereiland geldt het Tamerijmodel met singelpark. Afgelopen maanden heeft de projectgroep Noordereiland met behulp van 4 strategische modellen en beoordelingscriteria de mogelijkheden geanalyseerd. Op basis van de kwalitatieve stedenbouwkundige condities wordt voorgesteld het oorspronkelijke Tamerij-bolwerk als uitgangspunt te nemen.

Het Tamerijmodel
Het Tamerijmodel waarbij de grote podiumaccommodatie nabij de gevangenis en het Flevogebouw wordt gerealiseerd, kent drie varianten, stadswandeling Zuid, singelpark zuid en singelpark oost. De stadswandeling Zuid valt echter op grond van kwantitatieve criteria af.

Singelpark zuid
In het singelpark zuid wordt uitgegaan van de vestiging van de gpa ten westen van de gevangenis en toepassing van het singelpark als groene rand. De ontwikkeling van het Noordereiland is dan van oost naar west. Het parkeerdek kan in 5 fases worden gesloopt waardoor het dek nog een aantal jaren gebruikt kan worden en opbrengsten heeft. Ook de bodemsanering kan in fases gebeuren. De gevangenis en het Flevogebouw zouden als eerste herontwikkeld moeten worden.
In het singelpark zuid model passen ongeveer 229 woningen. Er zijn 735 parkeerplaatsen mogelijk.
Het exploitatietekort bedraagt in 2009 ongeveer 3.1 miljoen gulden.

Singelpark oost
In het singelpark oost wordt uitgegaan van de vestiging van de gpa ten noorden van de gevangenis met de toepassing van het singelpark. De ontwikkeling van het Noordereiland is dan van oost naar west. Het parkeerdek kan ook in 5 fases worden gesloopt waardoor het dek nog gebruikt kan worden en opbrengsten heeft. De bodemsanering vindt gefaseerd plaats. De gevangenis en het Flevogebouw zouden als eersten herontwikkeld moeten worden in nauwe samenhang met de ontwikkeling van de gpa. In dit model is plaats voor 259 woningen en er komen in totaal 771 parkeerplaatsen. Het exploitatie overschot in 2009 bedraagt ongeveer 2.8 miljoen gulden.

Ontwikkeling Noordereiland
Op maandag 2 juli 2001 zal de gemeenteraad een besluit nemen over het Tamerijmodel waarna beide Tamerij-modellen zullen worden uitgewerkt. In november 2001 zullen de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de GPA gereed zijn.
Voor de realisering van de gpa wordt begin augustus 2001 gestart met de selectie van 5 architecten die de gelegenheid krijgen om een schetsplan te presenteren waaruit een keuze door deskundigen en inwoners van Zwolle wordt gemaakt.

Behandeling raadscommissies
Op dinsdag 22 mei en 12 juni 2001 bespreken de raadscommissies Ruimte en Werk en Welzijn in een gecombineerde vergadering het ruimtelijk kader Noordereiland.

Bron: Afdeling Communicatie Datum van 11-05-2001 tot 02-07-2001