Senter

Senter Persbericht 11 mei 2001:

Provincies vragen NLG 105 miljoen subsidie om bedrijventerreinen te verbeteren

Zeven provincies hebben subsidie aangevraagd voor de aanpak van verouderde bedrijventerreinen en de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. In totaal vragen zij NLG 105 miljoen (ca. EUR 47,6 miljoen) voor de ondersteuning van programma's met projecten om bestaande terreinen opnieuw in te richten, wegen te vernieuwen, de bouw van bedrijfspanden te realiseren en braakliggende terreinen te benutten.

De provincies konden tot 4 mei jl. een subsidieaanvraag doen voor de eerste tender in het kader van de Tender investeringsprogramma's provincies (TIPP). Medio juli wordt bekend gemaakt welke provincies een financiële ondersteuning krijgen voor de uitvoering van hun programma's. In totaal is voor de eerste tender NLG 60 miljoen (EUR 27 miljoen) beschikbaar.

Excellent investeringsklimaat
De Tender investeringsprogramma's provincie (TIPP) is in het leven geroepen om de ontwikkeling van een excellent investeringsklimaat te stimuleren. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken stelt hiervoor tot en met 2003 in totaal NLG 300 miljoen (EUR 136,13 miljoen) beschikbaar. Dit najaar volgt een tweede indieningsperiode met een budget van NLG 90 miljoen (EUR 40,84 miljoen). Een onafhankelijk adviescollege zal de programma's beoordelen op inhoudelijke kwaliteit.

De zeven provincies hebben in totaal 33 projecten neergelegd met een totale waarde van NLG 1 miljard en vragen daar NLG 105 miljoen subsidie voor. In de eerste tender is NLG 60 miljoen beschikbaar.

Coördinerende rol provincies
Achttien van de 33 projecten hebben een herstructureringscomponent. In totaal is de aanpak van 900 hectares verouderde terreinen en de ontwikkeling van 550 hectares nieuwe bedrijventerreinen opgenomen in de programma's. Naast de projecten voor bedrijventerreinen hebben de provincies plannen ingediend op aspecten zoals het versterken van de productiestructuur en het bevorderen van ondernemerschap.

Gemeenten kunnen hun voorstellen voor investeringen in bedrijventerreinen inleveren bij de provincie, die een coördinerende rol vervult en de subsidie doorgeeft aan de gemeenten. De provincie is verplicht zelf ook bij te dragen aan de investeringsprogramma's. Senter, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat de TIPP-regeling uitvoert, kent op basis van het advies van de adviescommissie de subsidie toe aan de provincies. De provincies bepalen zelf voor welk project van het programma zij de subsidie zullen inzetten.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.