Persbericht

Amersfoort, 11 mei 2001

Jury 'Het Hoogste Woord' maakt nominaties bekend voor prijs beste christelijke kinderboek 2000

ZWOLLE De jury van 'Het Hoogste Woord' heeft vijf jeugdboeken genomineerd voor de prijs voor het beste christelijke kinderboek van 2000. Deze prijs zal op 15 september bij de start van de Christelijke Kinderboekenmaand worden uitgereikt tijdens de CLK-beurs in Barneveld. Genomineerd zijn de volgende titels:

· 'Ademloos' van Marianne Witvliet, uitgeverij Den Hertog. Een mooi gevoelig en humoristisch geschreven boek van de schrijfster die het boek tevens heel origineel heeft geïllustreerd.
· 'Kromnagel' van Erik de Gruijter, uitgeverij Callenbach. Een bijzonder kerstverhaal, van de schrijver die in 1999 het Hoogste Woord won met 'Brand'.
· 'Vriendjes', van Nettie Dees, uitgeverij Callenbach. Een voorleesboek met originele verhalen. Een debuut!
· 'Winnen' van Guurtje Leguijt, uitgeverij Callenbach. Een vlot geschreven boek over de belevingswereld van een hoogbegaafde jongen.
· 'De witte kiezel' van Frans van Houwelingen, uitgeverij De Vuurbaak. Een fijngevoelig boek over een teer onderwerp: ontluikende homofiele gevoelens. Een jongerenboek.
De jury heeft zich gebogen over 35 ingestuurde christelijke jeugdboeken, bijna tweemaal zoveel als vorig jaar (19). Het is verheugend om te merken dat de christelijke uitgeverijen actief zijn in het uitbrengen van vrolijke, spannende en aantrekkelijke kinderboeken. Er waren dit jaar bijzonder veel 'pak de boeven'-boeken bij. Leuke boeken om kinderen aan het lezen te krijgen, al vallen ze niet altijd op door verzorgd en creatief taalgebruik. De illustraties van Marianne Witvliet en Marijke ten Cate vielen op door hun originaliteit en humor. De jury moedigt uitgevers aan om extra aandacht te besteden aan de vormgeving van omslag en binnenwerk. De winnaar van 'Het Hoogste Woord' ontvangt duizend gulden en een kunstwerk. Vorig jaar was Guurtje Leguijt de winnaar met haar boek 'Heibel in mijn hoofd'.

Een van de doelen van de jury 'Het Hoogste Woord' een initiatief van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken is dat er betere christelijke kinderboeken worden uitgegeven en dat de belangstelling voor christelijke kinderboeken toeneemt.

EigenWijsPrijs

Ook dit jaar heeft de jury kinderen gevraagd wat zij de beste boeken vinden. Voor deze 'EigenWijsPrijs' nomineerden de kinderen zes boeken, verdeeld over twee leeftijdscategorieën: van 4 tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 14 jaar.

In de categorie 4 tot en met 8 jaar zijn genomineerd:
· 'Bas en het zwem-ABC' van Vrouwke Klapwijk, uitgeverij Callenbach;
· 'Spoorloos' van G.W. van Leeuwen-van Haaften, uitgeverij Den Hertog;
· 'Vriendjes' van Nettie Dees, uitgeverij Callenbach.
In de categorie 9 tot en met 14 jaar zijn genomineerd:
· 'De koning van Boedapest' van Bert Wiersema, uitgeverij De Vuurbaak;
· 'Lef' van Hans Mijnders, uitgeverij Den Hertog;
· 'Vuurstorm' van André Boeder, uitgeverij Den Hertog.
De twee EigenWijsPrijs-winnaars worden ook op 15 september bekendgemaakt en krijgen beiden een geldprijs van 750 gulden en een kunstwerk.

Noot voor de redactie