Rotterdam Kop van Zuid

Persberichten
11 mei 2001



Verkenningennota Parkstad
STERKE KANSEN VOOR NIEUW STADSDEEL OP ZUID

Uit de verkenningennota Parkstad die vandaag is gepresenteerd door wethouder Hans Kombrink van Ruimtelijke Ordening en Grondzaken en dagelijks bestuurder van de deelgemeente Feijenoord Joke Steenbergen blijkt dat er goede kansen en mogelijkheden liggen om dit gebied te ontwikkelen tot een aantrekkelijk nieuw stadsdeel op Zuid. In het gebied liggen nu nog de tramremise van de RET en het spoorwegemplacement van de Nederlandse Spoorwegen. Er is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de NS over de grondaankoop van het emplacement en een principeakkoord met de RET en het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde over de verplaatsing van de tramremise naar de Beverwaard.

Parkstad staat nu nog bekend als een 'niemandsland' maar heeft alle potenties om uit te groeien tot een aantrekkelijk stadsdeel met mogelijkheden voor wonen, werken en een park om in te recreëren De korte afstand tot het centrum, de ligging aan de Maas en de verknoping van openbaar vervoer maken het tot een prima locatie voor kantoren, stedelijke voorzieningen en woningen. Door de mogelijke realisatie van een derde stadsbrug beschikt Parkstad over de potentie om uit te groeien tot een stedelijk knooppunt.

Het gebied Parkstad ligt net onder de Kop van Zuid en wordt in het westen begrensd door de Afrikaanderwijk en in het oosten door de wijk Feijenoord. De noordelijke grens ligt direct ten zuiden van de Vuurplaat, de zuidelijke begrenzing wordt gevormd door de wijk Hillesluis, het Varkenoordseviaduct en het noordelijke deel van het ontwikkelingsgebied de Veranda.

Uitgangspunt in de Verkenningennota is dat herontwikkeling van het gebied meerwaarde heeft voor de aangrenzende wijken en andersom. Parkstad moet een aantrekkelijke verbindende schakel worden tussen de omliggende wijken. Voor de verdere uitwerking van dit uitgangpunt wordt een participatie en communicatietraject met omwonenden en direct betrokkenen gestart.

Aanbevelingen
De Verkenningennota worden aanbevelingen gedaan voor de ontwikkeling van Parkstad. In het gebied wordt o.a. een park gerealiseerd. In de nota worden drie modellen voor de ligging en vorm van het park aangewezen waaruit een keuze gemaakt moet worden. Om het park te versterken wordt de mogelijkheid geopperd om een kunstmatige vergroting in de vorm van een (schier) eiland aan de oever van de Nieuwe Maas te realiseren. Omdat de waterkering in het huidige gebied een belangrijke identiteitsdrager is, is ervoor gekozen deze te handhaven.

Parkstad dient uit te groeien tot een randstedelijk knooppunt, waarbij de huidige openbaarvervoer voorzieningen in het gebied zodanig op elkaar aangesloten kunnen worden dat dit optimale overstaprelaties oplevert. De intentie is uitgesproken om voor 2010 een derde stadsbrug te realiseren. Hoewel de komst van deze derde brug geen voorwaarde is voor de ontwikkeling van Parkstad, biedt deze wel extra mogelijkheden die een meerwaarde kunnen bieden aan de omliggende wijken. Er wordt ingezet op flexibel gebruik van de brug.

De bebouwing in Parkstad is in de Verkenningennota nog niet concreet ingevuld. Vanwege de lange realisatietermijn is programmatische flexibiliteit in de exploitatieopzet gewenst. Om die reden zijn de bandbreedtes tussen wonen en niet-wonen flexibel. Voor het bouwen van woningen wordt aanbevolen om aan te sluiten bij de huidige trends op het gebied van wonen en rekening te houden met de woonwensen van een bredere groep woonconsumenten door een differentiatie te hanteren in type en prijsklassen van de woningen. Naast laagbouw is er, op grond van de nota Hoogbouw bijzondere hoogbouw mogelijk, mits dat past binnen het stedelijk- en wijkperspectief. Naast woningbouw is er in het gebied ruimte voor kantoren en niet-commerciële voorzieningen zoals onderwijsinstellingen.

Bij elkaar dient op dit knooppunt - passend binnen de 5e Nota Ruimtelijke ordening - een stevig volume te worden gerealiseerd. Mede uit ervaringen van de Kop van Zuid is er gekeken naar de parkeernormen in Parkstad. Uitgangspunt is de parkeernormen flexibel te hanteren, waarbij zoveel mogelijk gebouwd parkeren, parkeren op eigen terrein en gereguleerd parkeren wordt aanbevolen.

De Verkenningennota Parkstad is een eerste stap op weg naar een Masterplan. De nota is tot stand gekomen middels inspraak van verschillende gemeentelijke organisaties en bewoners uit de wijken Afrikaanderwijk, Hillesluis en Feijenoord in samenwerking met Kaap 3 onder leiding van mevrouw Riek Bakker. De nota vormt de basis voor verder maatschappelijk overleg met belanghebbenden en omwonenden.



Noot voor de redactie/