Gemeente Breda

11-05-2001

Extra maatregelen voor optimaal beheer Galderse Meren
De gemeente Breda wil bij natuur- en recreatiegebied de Galderse Meren de toilet- en douchegebouwen verbeteren, een extra parkeerterrein, fietsenstalling en enkele kleine natuurgebiedjes aanleggen. Dit staat in het gebiedsplan Galderse meren dat op basis van inspraakreacties van omwonenden op onderdelen is aangepast. Ook ziet het college van burgemeester en wethouders ervan af gedurende het zomerseizoen eenrichtingsverkeer in te voeren op de wegen naar de Galderse meren. Het beheerplan komt op 13 juni in de commissie Stadsbeheer aan de orde. De gemeenteraad behandelt het plan op 28 juni.

Voor het beheer van het natuur- en recreatiegebied is een plan opgesteld dat ter consultatie is aangeboden aan omwonenden, medebeheerders en belangengroeperingen. Diverse belanghebbenden gaven aan dat het beheer van de Galderse meren geoptimaliseerd moet worden. De voorkeur gaat uit naar het verbeteren van de toilet-/douchegebouwen, de aanleg van een extra parkeerterrein, een fietsenstalling en enkele kleine natuurgebiedjes. De omwonenden vreesden veel te moeten omrijden als er eenrichtingsverkeer op de toegangswegen naar de Galderse meren zou worden ingesteld. De gemeente zet nu in drukke perioden verkeersborden weg.

Het natuur- en recreatiegebied Galderse meren maakt een uniek onderdeel uit van het Bredase buitengebied. Het is een van de weinige plekken waar mensen in chloorvrij water kunnen recreëren. Maar het gebied heeft ook een duidelijke natuurfunctie. Het gebied is gevormd door twee plassen die ontstaan zijn door zandwinning en omliggend bosgebied.

Breda, 11 mei 2001