Gemeente Leiden

Inbraakpreventieproject Leiden West boekt eerste succes

Wijkinbreker slaat toe op klaarlichte dag

Bij onafgesloten ramen, op donkere plekken in de straat of bij deuren met krakkemikkige sloten. Daar vind je Wessie de Wijkinbreker. Deze dief legt genadeloos de zwakke plekken van het huis bloot. Afgelopen week trof de politie hem in Leiden West aan. En dat op klaarlichte dag.

'Komen jullie ons arresteren?', grapt een buurtbewoner als de politie twee man sterk bij haar op de stoep staat. 'Nee hoor', grijnst André van Dijk van het politiebureau Leiden West. De bewoners zijn voorbereid. Vorig week kregen zij een brief over Wessie in de bus. 'Wessie de wijkinbreker' is geen echte dief, maar het boegbeeld van een preventieproject. Onder de naam Wessie komen woningbouwvereniging, gemeente en politie langs om informatie te geven over inbraakpreventie. Ook in een rustige buurt als Leiden West blijkt dat hard nodig.

Oude truc
'Neem deze voordeur', legt Van Dijk aan de bewoners uit. 'Hierin zit een heel eenvoudig slot. Dieven kunnen zo de schroefjes eruit draaien en de cilinder van het slot forceren. Binnen een minuut staan ze binnen. En echt, geloof me, dat gebeurt.' Even verder houdt Van Dijk stil bij een ogenschijnlijk solide raam. 'Dit raam is voorzien van twee gewone scharnieren zonder dievenklauwen. De pennen van die scharnieren kunnen eruit worden gelicht. Een oude truc die nog steeds wordt toegepast.'
De bewoners schrikken behoorlijk van de uitleg van de politieman. Natuurlijk hadden ze wel eens gedacht aan inbraakpreventie. 'Jaren geleden sloegen inbrekers toe bij de buren,' legt de man uit.'Toen hebben we wel wat dievenklauwen geplaatst. En die grote torenflat bij het spoor, daar is ook vaak genoeg ingebroken.' Uiteindelijk kiezen ze voor een gratis offerte om het hele huis te laten beveiligen.

Tientje huurverhoging
Voor een tientje huurverhoging per maand kunnen bewoners van een huurwoning het hele huis laten beveiligen. Voor dit geld wordt bovendien elke vijf jaar de beveiliging geïnspecteerd en zo nodig vernieuwd. Leidenaars met een eigen woning krijgen een ander aanbod. Allereerst kost de inspectie van de woning niets. Mochten bewoners er vervolgens voor kiezen het pand door een erkend Politie Keurmerk-bedrijf te laten beveiligen, dan plaatst de installateur gratis rookmelders in het huis. Daarnaast bieden verzekeraars een korting op de inboedel- en opstalverzekering: veelal zo'n tien à twintig procent, wat op jaarbasis enkele tientjes kan schelen.

Meteen meedoen
Een flink deel van de bewoners van Leiden West doet inmiddels mee aan het preventieproject. 'Vorige maand begonnen we met Wessie', legt Van Dijk uit. 'In het eerste gebied bezochten wij 180 huurwoningen. Wat bleek? Meer dan de helft van de bewoners wilde meteen meedoen.' Tot vorig jaar zag het er somber uit in Leiden West. Het aantal inbraken steeg fors. En het aantal woningen dat een zogenaamd Politiekeurmerk Veilig Wonen had, bleef laag. Daar moest verandering in komen, bedacht de wijkpolitie. Zo ontstond het idee van de Leidse inbreker.

Leidse leperd wordt landelijke bekende
Het vergroten van de veiligheid binnen en buiten de woning is een van de onderdelen van het Meerjaren Ontwikkelingsplan, dat is gemaakt in het kader van het grotestedenbeleid. In het plan staan ook tal van veiligheidsprojecten variërend van 'Wonen boven winkels' tot 'Wessie uw wijkinbreker'.
Naast de gemeente Leiden en de Politie Hollands Midden, doen ook de zes Leidse woningbouwverenigingen en de Leidse Welzijnsoganisatie mee in het preventieproject.
Overigens blijft Wessie niet alleen in Leiden West zijn slag slaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de wijkinbreker ook andere delen van de stad aandoet. Daarnaast is al belangstelling getoond van andere korpsen in Nederland. Van een Leidse leperd wordt Wessie zo een landelijke bekende.

'Wessie, uw wijkinbreker' komt langs in Leiden West. Illustratie: Ted van der Meer, wijkagent Leiden Noord.

Woningbouwvereniging, gemeente en politie komen langs om informatie te geven over inbraakpreventie. Ook in een rustige buurt als Leiden West blijkt dat hard nodig.
Foto: Wim van Noort.