CDA

De Hoop Scheffer: Melkert in spagaat door eigen woorden en kabinetsbeleid

PvdA-fractievoorzitter Melkert komt steeds meer in een spagaat terecht door enerzijds zijn mooie woorden en anders hetgeen de PvdA in het paarse kabinet doet. Dit zegt CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer in een interview in het CDA-Magazine, dat zaterdag 12 mei verschijnt.

Onlangs verscheen in de Volkskrant een groot interview met Melkert. Daarin sprak hij grote woorden over de "gesel van financiën", maar desondanks gaat Melkert elk jaar akkoord met de Zalmnorm.

Melkert heeft zijn zin niet gekregen
Wat betreft het paarse begrotingsakkoord is het, volgens De Hoop Scheffer "opvallend" dat Melkert eigenlijk zijn zin niet heeft gekregen en dat Kok ook stelde dat afstemming met Melkert niet nodig was. "Misschien heeft dat ook meegespeeld bij de irritatie over en weer die er plotseling door het interview met Melkert was", aldus de CDA-leider.

In het interview met Melkert werden "aansprekende woorden over marktwerking en privatisering gesproken, maar bij de energiebedrijven kiest de PvdA uiteindelijk toch voor een coalitiecompromis. En ook bij de NS blijft het op dat punt stil en trekt Tineke Netelenbos aan het langste end", aldus De Hoop Scheffer

Voortschrijdend inzicht bij Melkert: extra aandacht gezinnen Jaap de Hoop Scheffer: "1 mei werden we plotseling verrast met een ander punt van voortschrijdend inzicht bij Melkert: mensen beleven hun koopkracht toch echt binnen hun huishouden en dus is er extra aandacht voor gezinnen nodig. Bij het belastingplan viel voor deze gedachte geen steun te vinden bij de Pvda en dreven ze mee op de golven van de individualisering."

In zijn congresspeech sprak Melkert woorden over vraagsturing en het terugleggen van verantwoordelijkheden, die het CDA aanspreken. Maar in de praktijk, is het PvdA-staatssecretaris, die dat bij Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) tegenhoudt en PvdA-staatssecretaris Vliegenthart (VWS) die maar mondjesmaat haar AWBZ-plan in die richting wil aanpassen.

Woordvoerder: Jaap de Hoop Scheffer, voor deze: Jack de Vries, tel. 070-3182514.