Gemeente Leiden

Oud-dierenarts Helder benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Dr. A.W. Helder is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op zaterdag 12 mei om 15.00 uur reikt burgemeester Postma de onderscheiding uit in restaurant de Engelberthahoeve (Hoge Morsweg 140).
Dr. Helder heeft enige tijd geleden zijn praktijk als dierenarts in de Merenwijk neergelegd. Hij heeft op uitzonderlijke wijze inhoud aan zijn beroep gegeven. Zeer vaak heeft hij blijk gegeven uitermate begaan te zijn met het lot van dieren. Vaak genoeg werd op hem in zijn vrije weekend of in de nachtelijke uren een beroep gedaan voor het behandelen van zieke dieren.
Dr. Helder heeft daarnaast veel werk verricht voor de Afdeling Speurhonden van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Naast zorg voor de gezondheid van de (douane)speurhonden werden door hem adviezen verstrekt, keuringen gedaan en -zo nodig- medische ingrepen verricht. Helder was tevens veterinair inspecteur en medisch verzorger van de diensthonden van het korps Politie Hollands Midden. In 1997 werd de praktijk van dr. Helder door het blad 'Over Dieren' uit 600 praktijken gekozen tot de dierenartspraktijk van het jaar. Ook veehouders in de omgeving van Leiden en de medewerkers van de Kinderboerderij in de Leidse Merenwijk hebben vaak -en nooit tevergeefs- de hulp van dr. Helder ingeroepen.
De heer Helder is in de zeventiger jaren enige tijd voorzitter geweest van Ruitervereniging Liethorp.