Discovery Channel
Onthult feit en fictie van de onsterfelijkheid
tijdens het
Mummie Weekend

Over de hele wereld en door alle eeuwen heen zijn sporen te vinden van reeds lang verdwenen, maar daarom nog niet vergeten beschavingen. Dat laatste heeft alles te maken met de pogingen van deze culturen om zichzelf onsterfelijk te maken, bijvoorbeeld door mummificatie van haar overledenen. Het is een praktijk die al zo oud is als de wereld. Er wordt nogal eens gedacht dat deze techniek alleen werd toegepast in het Egypte van duizenden jaren geleden, maar dat is een misvatting. Want mummificatie van de doden blijkt zelfs in het Amerika van de 21e eeuw nog voor te komen.

Al deze zaken komen uitgebreid aan bod in het Mummie Weekend van Discovery Channel dat plaatsvindt op: zaterdag 12 mei (van 20.00 - 23.00u) zondag 13 mei (van 21.00 - 24.00u)
maandag 14 mei (van 22.00 - 24.00u)

Of het nu gaat om de uitgebreide balsemingsrituelen van gerespecteerde heersers uit een ver verleden of het toevallig bewaard blijven van de lichamen van doodgewone mensen, Discovery Channel laat geen kwestie onbesproken, maar wikkelt de vele lagen af waaronder de geheimen van de mummies eeuwenlang schuilgingen.

De kijker wordt meegenomen op een reis rond de wereld en komt alles te weten over het hoe en waarom van de oude balsemingsmethoden en de wetenschappelijke ontdekkingen die dankzij de bestudering van de mummies gedaan zijn. Getoond worden mummies van alle leeftijden en van letterlijk alle rangen en standen.

Het Mummie Weekend loopt omvat de volgende programma's:

Zaterdag 12 mei:

Mummies - Frozen in Time
(20.00 - 21.00u)
Onderzocht wordt hoe men in de loop der eeuwen de stoffelijke resten van mensen heeft trachten te bewaren.

Desert Mummies of Peru
(21.00 - 22.00u)
Een team van archeologen legt de resten bloot van een begraafplaats van de Chiribaya-stam in Peru.

Ancient Autopsies première
(22.00 - 23.00u)
Aan de hand van weefselmonsters van mummies worden DNA-profielen opgesteld van oude varianten van ziekten als TBC en malaria. Door de genetische code te veranderen hoopt men de huidige varianten van deze ziekten onschadelijk te kunnen maken.

Zondag 13 mei:

Unwrapped: The Mysterious World of Mummies (1-3) première (21.00 - 24.00)
Over de plaats en de betekenis van mummies in de loop van de geschiedenis. Hoogtepunt is het experiment van Egyptoloog Bob Brier om het stoffelijk overschot van een mens geheel volgens de oude Egyptische tradities te conserveren.

Maandag 14 mei:

Ultimate Guide: Mummies wereldpremière
(22.00 - 23.00u)
In deze film wordt het proces van mummificatie van alle kanten belicht. Het bekendst is de kunstmatige vorm, door middel van balseming, maar er bestaat ook zoiets als natuurlijke mummificatie, waarbij klimatologische omstandigheden het normale ontbindingsproces verhinderen. Er zijn beelden te zien van mummies uit Egypte, Peru en zelfs uit de veengebieden in Engeland. Verder wordt ingegaan op moderne vormen van mummificatie, zoals de balseming van het lichaam van Lenin, en het gebruik van computers om meer te weten te komen over de processen die zich in het menselijk lichaam afspelen.

Riddle of the Desert Mummies
(23.00 - 24.00u)
Verslag van het onderzoek naar de identiteit van een groot aantal mummies die opgegraven zijn uit het woestijnzand in de Chinese provincie Xinjiang. Waar kwamen deze mensen vandaan en hoe kwamen zij terecht in het hart van Azië?

Zie elders in deze persmap voor een compleet overzicht van de programma's van Mummie Weekend.


- Einde persbericht -

Over Discovery Networks Europe:
Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment tien themakanalen: Discovery Channel Europe, Discovery Home & Leisure, Animal Planet, Discovery Travel and Adventure, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Health en Discovery +1, het naar een ander uitzendtijdstip verschoven programmapakket van Discovery Channel. www.discoveryeurope.com

Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 22 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 19 talen en wordt via 20 satellietkanalen verspreid in 49 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor informatie en beeldmateriaal:

Monogram Communication Strategies (MCS)
Marguérite van der Heyden
T: 023.5628208
F: 023.5651724
Email: margueritevdh@monogram.nl