FNV

Logo

Afbeelding

FNV voert actie voor Ethiopische vakbondsrechten

Op 12 mei reikte De Waal de Febe Elisabeth Velasquez vakbondsrechtenprijs uit aan Taye Woldesmiate. Hij deed dit in de gevangenis waar Woldesmiate (voorzitter van de Ethiopische Onderwijsbond ETA) al jaren wordt vastgehouden. Naast Taye Woldesmiate zitten er nog meer vakbondsleiders vast en hebben andere mensenrechtenactivisten te leiden van repressie. Bij een studentendemonstratie tegen de regering in april vonden 67 studenten de dood, werden er 4000 gearresteerd en vielen 250 gewonden.

FNV en AOb voeren op diverse fronten actie voor de erkenning van de vakbondsrechten in Ethiopië. Zo ijveren zij al geruime tijd voor de vrijlating van de gevangenen, nemen ze deel aan missies naar Ethiopië en steunen een conferentie van de vakcentrale in ballingschap. Alle acties dragen ertoe bij dat er nu beweging zit in de houding van de Ethiopische regering.
Via de picketline wordt de druk verder opgevoerd om te zorgen dat Ethiopië de beloftes tot verbetering daadwerkelijk uitvoert. Het bewijs is er pas als Taye Woldesmiate en andere gevangenen vrij zijn.

5 juni 2001