Persbericht

Vught, 10 mei 2001

Nederland bereidt zich voor op wereldtitel boomklimmen

Zaterdag 12 mei aanstaande vindt op Huize Bergen te Vught voor de derde keer de Nederlandse ISA/KPB Boomklimwedstrijd plaats. Voor dit evenement hebben zich 31 professionele boomklimmers aangemeld. Zij moeten een speciaal parcours door boomkronen volgen, waarbij zij onder meer zo snel mogelijk van de ene tak naar de andere tak moeten 'overspringen'. De beste vijf deelnemers die na vijf onderdelen het hoogst aantal punten weet te scoren plaatsen zich voor de finale. De winnaar van deze finale wordt in augustus uitgezonden naar de wereldkampioenschappen in Amerika, in Milwaukee.

De Boomklimwedstrijd in Nederland werd in 1999 voor het eerst georganiseerd door de Kring Praktiserende Boomverzorgers (KPB) en blijkt een groot succes. Voor de deelnemers, allen geroutineerde boomverzorgers, is de wedstrijd dé manier om hun vakbekwaamheid aan het brede publiek te tonen en aan te geven hoe specialistisch en soms ook gedurfd hun beroep is.

De deelnemers zullen halsbrekende toeren uithalen om te kunnen winnen. Zo zullen zij - met inachtneming van stringente veiligheidsmaatregelen - van tak naar tak door de kruin heen 'overspringen'. Ook zullen zij zo snel mogelijk de top van een boom moeten zien te bereiken en een menselijke dummy veilig op de grond zien te brengen. Overige onderdelen zijn vooral gericht op kundigheid en behendigheid, zoals het snoeien van takken. Vorig jaar eindigde Nederland op de wereldkampioenschappen in Baltimore, Amerika op de 12e plaats.

Nederland kent de Kring Praktiserende Boomverzorgers en telt 500 leden. De spectaculaire klimwedstrijden worden gehouden conform het internationale reglement van de International Society of Arboriculture (ISA), waarbij de veiligheidsregels strikt in acht worden genomen en deelnemers op een verantwoorde wijze omgaan met de bomen. Alle klimmaterialen en hulpmiddelen zijn vooraf gekeurd volgens Europese veiligheidsnormen. Het klimmen volgens veiligheidseisen weegt zwaar mee bij de beoordeling.

Naast het wedstrijdelement is de boomklimwedstrijd ook een evenement waar bezoekers informatie kunnen krijgen over het vak boomverzorging en er worden tijdens de lunch drie lezingen over de boomverzorging verzorgd. Er zijn diverse stands aanwezig van boomverzorgings gerelateerde bedrijven, stichtingen, verenigingen en diverse andere natuurgerichte organisaties. Bezoekers kunnen vanaf 9.00 uur terecht op het landgoed Huize Bergen te Vught, adres: Glorieuxlaan 1. Het evenement is gratis toegankelijk voor het publiek.