12 mei, de monstratie in Amsterdam voor de vrijlating van Amerikaanse zwarte politieke gevangene Mumia Abu-Jamal.

Zaterdag 12 mei 2001
15:00 Dam, Amsterdam
Organisatie: Free Mumia Campagne - Nederalnd
Informatie: 010-2344441 of 06-23461637

Nederlandse verdedigers van Mumia Abu-Jamal gaan op 12 mei in Amsterdam de straat op voor de internationale actiedag ter verdediging van deze Amerikaanse politieke gevangene die al 19 jaar in de dodencel zit. Jamal is onschuldig voor de hem ten laste gelegde moord op een politieagent, en binnenkort zal hij voor zijn laatste hoger beroep voor een federaal gerechtshof in Phiadelphia verschijnen. Bij deze rechtszaak zullen grove schendingen van zijn rechten tijdens zijn oorspronkelijke veroordeling worden aangevoerd in een poging de veroordeling terug te draaien.

Als dit beroep afgewezen word, zal een executiedatum waarschijnlijk voor deze zomer bepaald worden. Een eerdere executiedatum, 17 augustus 1995, werd afgblazen, slechts 10 dagen voor de geplande executie, vanwegen wereldwijde protesten (waaronder demonstraties in Amsterdam en Den Haag). Invloedrijke politieorganisaties en rechtse politici hebben flink gelobbied tegen verdere wettelijke processen en voor een snelle executie. Maar Amerikaanse authoriteiten waren zich bewust van de mogelijkheid van een opstand zoals de recente rellen in Cincinnati na de politiemoord op een ongewapende zwarte man. Een vergelijkbare situatie zou zich deze zomer kunnen voordoen, nu de harde verdediger van de doodstraf, George W. Bush, in het Witte Huis zit. Maar steeds meer Amerikanen (en mensen over de hele wereld) worden zich bewust van de onrechtvaardigheid van deze zaak.

12 mei, de internationale actiedag is een poging door actievoerders om druk uit te oefenen op het federale gerechtshof om een nieuwe executiedatum te voorkomen door de onrechtvaardige veroordeling van deze voormalige Black Panther en radicale jounalist terug te draaien. Het hoger beroep noemt 29 verschillende constitutionele schendingen van Jamal's rechten. De overvloed aan nieuw bewijs dat gebruikt zou kunnen worden om zijn onschuld te bewijzen word niet eens toegelaten in deze rechtszaak, tenzij federaal rechter William Yohn het verzoek van de verdediging inwilligt voor een verdedigingsverhoor. Een beslissing ten gunste van Jamal zou zijn veroordeling en doodstraf terugdraaien, waarbij hij na 19 jaar in de gevangenis vrijgelaten word, of een nieuwe rechtszaak krijgt.

Afgelopen vrijdag, 4 mei, hield Jamal's nieuwe verdedigingsteam een persconferentie in Philadelphia, waarbij 3 beëdigde getuigenverklaringen in zijn verdediging voor het eerst openbaar werden gemaakt. Deze verklaringen gaven allen details over wat er gebeurd is op de plaats van de misdaad waarvoor Jamal veroordeeld is; een daarvan was zijn eigen getuigenis. Jamal, die deze details niet eerder openbaar of in een rechtszaak besproken heeft, verbrak dus zijn 19-jarig stilzwijgen. In die verklaring benadrukt Mumia Abu-Jamal zijn onschuld, en beschrijft de racistische en politiek gemotiveerde mishandelingen van de kant van de politie (waaronder neergeschoten worden).

O.a. het Europees Parlement, het Belgisch parlement, de Duitse Bundestag, veel leden van het Japanse parlement, Nelson Mandela en Amnesty International hebben hun afkeuring uitgesproken over zijn rechtszaak en veroordeling. Er zijn over de hele wereld demonstraties geweest om zijn vrijheid te eisen. Onze laatste demonstratie, op 2 september 2000 in Den Haag, werd op gewelddadige wijze uit elkaar geslagen door de Haagsche politie, blijkbaar in sympathie met de reactinaire "Fraternal Order of Police" in Amerika, die een krachtige campagne op poten heeft gezet om Jamal te belasteren en een snelle executie zonder nieuwe rechtszaak te bewerkstelligen. De Free Mumia Campagne Nederland zal laten zien dat we ons niet hebben laten intimideren door deze politie-akties, en zullen blijven vechten tegen het racistische en politieke complot tegen onze kameraad Mumia Abu-Jamal. De demonstratie op 12 mei voert de volgende eisen:


* Vrijheid voor Mumia Abu-Jamal!

* Vrijheid voor alle politieke gevangenen!

* Afschaffing van de racistische doodstraf!

Free Mumia Campagne - Nederland
Mumia@dds.nl
010 4781319

http://www.Mumia.nl

To join the alarm list to be alerted when Day X is known (or when there is any emergency) send us your email address and your phone number.

++++++++++ Stop the execution of Mumia Abu-Jamal +++++++++++++++ +++++++++++++ Free All Political Prisoners ++++++++++++++++++++ +++++++++++++ Abolish the Death Penalty +++++++++++++++++++ +++ if you agree, copy these 5 sentences into your own sig +++ ++++ see: http://www.xs4all.nl/~tank/spg-l/sigaction.htm ++++