Persinfo Jazz op Wieringen 36e jaargang 2001

Zaterdag 12 mei. Aanvang 21.30 uur

Bij Max' Jazzpodium, Hofstraat 36,Den Oever

Tel./fax 0227-511351

Het Trio Ligthart, Friedrichs en Sheafer

Jazz Manouche, Gipsy Swing, Woonwagen Swing, Jazz Gitan, Zigeuner Jazz.

Termen die allen op hetzelfde duiden: muziek met als 'roots' de muziek van fransman, zigeuner en gitarist Django Reinhardt (1910-1953). Muziek waarin de gitaar een prominente rol vervult: als begeleidend ritme instrument, (waardoor het slagwerk werd verbannen) en als solo instrument. Muziek die in de loop van de vorige eeuw een soort volksmuziek is geworden en zich met vele exponenten een prominente positie heeft weten te verwerven in de hedendaagse zigeuner- en (!) niet zigeunercultuur.

John Ligthart, John Friedrichs en Gregor Schaefer opereren, met een minimale bezetting van twee gitaren en een contrabas, ook binnen het idioom van de zigeuner jazz. Op geheel eigen wijze brengen zij virtuositeit en muzikaliteit ten gehore, die in Nederland eigenlijk alleen maar bij de zigeuners valt te beluisteren. Derhalve valt het niet te ontkennen dat er enige overeenkomsten met het welbekende Rosenberg Trio, echter de kenner zal ontdekken dat wij meer affiniteit hebben met de Elzas zigeunergitaristen. Minder gepolijst, meer puur, maar minstens zo opzwepend. Luister en overtuig u zelf.

Op ons repertoire staan stukken uit de 'Swingera', Bossanova's, Samba's, Tango's, Balladen, Walsen en meer eigentijdse stukken. Uiteraard altijd geserveerd met de bekende zigeuner sau

.

Met groet de Cult. Stichting Vox Clamantis in Desert0

Div. Max Teeuwisse/Teawhistle

John Ligthart (1971) - gitaar.
Groeide op in een muzikale familie. Begonnen als saxofonist, belande hij via de piano uiteindelijk bij de gitaar. Eigenlijk is hij een muzikale kameleon die net zo gemakkelijk Blues of Heavy Metal speelt.. Echter al snel kwam hij tot de ontdekking dat een elektrische gitaar hem niet de gewenste muzikale vrijheid gaf. Na het horen van Django Reinhardt besloot hij zich geheel toe te leggen op zigeunerjazz. Van hem kunt u virtuoze maar ook muzikale hoogstandjes verwachten en hij zal u zeer zeker in vervoering brengen

John Friedrichs (1964) - gitaar.
Speelt vanaf zijn 15e levensjaar gitaar. Al in een vroeg stadium was er de voorliefde voor zigeuner gitaristen. In het midden van de jaren 90 maakte hij furore met het Robin Nolan Trio, deed internationale tournees en nam een drietal Cd's op. Met zijn krachtig ritmespel is hij verantwoordelijk voor de enorme drive op de 1e Trio cd van Robin Nolan. In deze groep kunnen al zijn ervaring optimaal worden benut.

Gregor Schaefer (1964) - contrabas.
Begonnen als jazzbassist, legde hij zich na zijn conservatoriumstudie voornamelijk toe op wereldmuziek en zigeuner swing. Hij is nu een veelgevraagd freelancerbassist voor wereld-muziekprojecten, met als zwaartepunt Oost-Europese volks- en zigeunermuziek. Met dergelijke groepen en projecten nam hij de afgelopen jaren diverse Cd's op en speelde hij internationale concerten. Als begeleider legt hij een stuwende puls onder de ritmegitaar en laat hij ook strijk- en percussietechnieken horen. En als tweede solist in het trio speelt hij improvisaties die in dit genre met recht geavanceerd kunnen worden genoemd.