Persbericht

Dynamische Afrikaanse dans- en percussie workshops in ´De Badcuyp´

Amsterdam - Organisatiebureau en Afrikaanse evenementenverzorger Afrikontact Promotions organiseert een spetterende middag met drie verschillende Afrikaanse dans -en percussie workshops en verkoop van diverse Afrikaanse producten zoals kleding, kinderkleding, kunst en sieraden.

Dit alles vindt plaats op 12 mei 2001 in De Badcuyp, Eerste Sweelinckstraat 10 (hoek Albert Cuypstraat) in Amsterdam en de middag duurt van 12:00 uur tot 16:30 uur. Afrikontact Promotions heeft als doelstelling alle aspecten van de Afrikaanse cultuur, waarvan dans en percussie een belangrijk onderdeel vormen, in Nederland te promoten. Dit wordt o.a. gedaan door middel van het organiseren van Afrikaanse modeshows, modellen cursussen, festivals, concerten, dans -en percussie lessen en workshops, debatten en conferenties met Afrikaanse kunstenaars en artiesten.

De eerste dans workshop van 12:00 uur tot 13:30 uur wordt gegeven door de uit Angola afkomstige Rosa Maria. Zij heeft al jarenlang een succesvolle dans carrière op internationaal niveau in het gezelschap van evenzo gerenommeerde artiesten. Zij weet tijdens haar lessen de weldadige harmonie tussen lichaam en geest die de dans teweeg brengt vol overgave aan de leerlingen over te dragen. Tijdens deze workshop leert zij de leerlingen een typisch Angolese dans aan waarbij soepele heup -en schouderbewegingen een grote rol spelen. Dansen uit Angola zijn expressief, dynamisch en vereisen een volledige betrokkenheid van lichaam en geest.

De volgende dans workshop duurt van 13:30 uur tot 15:00 uur en wordt gegeven door de uit Zuid Afrika afkomstige Tibatso Liholo. Deze zeer getalenteerde en enthousiaste, maar bescheiden danser, zanger en acteur is pas sinds een jaar in Nederland waar hij werkt als freelance danser bij de Afrikaanse band ´Afro Vibes´. De zeer ervaren docent Tibatso beheerst vele Zulu dansstijlen en de traditionele Zulu dans welke hij tijdens deze workshop zal doceren, is oorspronkelijk een middel geweest voor de Zulu´s om te communiceren met hun voorouders. Nadruk ligt bij deze dans, die gedanst wordt op Maskhanda muziek, voor mannen op ritmisch benen -en voetenwerk en voor vrouwen meer op heupbewegingen. Echter zal Tibatso je een dans aanleren waarbij je je hele lichaam zeer intensief gebruikt. Ook zullen de oorsprong en functie van deze dans niet worden vergeten. Mis deze workshop niet! Dit is één van zijn eerste workshops in Nederland en bovendien is Tibatso de enige in Nederland die deze dansstijl zo perfect beheerst en doceert.

De laatste workshop van deze dag duurt van 15:00 uur tot 16:30 uur en is een West-Afrikaanse djembé les gegeven door de in Ivoorkust geboren Solo Simpore. Solo heeft een uitgebreide kennis van het bespelen van de djembé en de dunduns. Sinds 1986 woont hij in Nederland waar hij optreedt en al jaren les geeft in zang en percussie. De ritmes die hij speelt en waarvan hij er de leerlingen tijdens de workshop een aantal aan zal leren, vinden hun oorsprong in Burkina Faso, Ivoorkust en Guinee Conakry. Bovendien besteedt Solo tijdens zijn lessen veel aandacht aan improviseren om leerlingen ook langzaam te laten groeien in het solo spelen.

De prijs per workshop is fl. 30,- voor anderhalf uur. Om een goed beeld te krijgen van de overeenkomsten en verschillen van deze Afrikaanse ritmes en dansen, kan men zich inschrijven voor alledrie de workshops. In dat geval betaalt men voor de hele middag fl. 85,-. Ook is er is een aantal djembés voor de percussie workshop te huur voor slechts fl.5,-.

Voor meer informatie en inschrijvingen kunnen
belangstellenden contact opnemen met Afrikontact Promotions, telefoon nummer: 0251-311914 of 06-50883508 of een mailtje sturen naar: afrikontact@hotmail.com

Organisatiebureau en Afrikaanse evenementenverzorger Schevelstraat 3-B,
1911 CK Uitgeest
The Netherlands
Tel : + 31(0)251 311914,
Mobiel : 06 508 83 508
Fax : + 31(0)251 311411,
ABN-Amro Bank 52 92 93 978,
BTW nr. NL231152346B01,
KVK A'dam 34107269