PERSBERICHT - 30 APRIL 2001

Nationale Molendag 2001

Houtzaagmolen "De Otter" open voor bezoek

Op zaterdag 12 mei organiseert De Hollandsche Molen de Nationale Molendag 2001. Van de ongeveer 1000 wind- en watermolens in Nederland is dan ruim de helft in actie, mits er genoeg wind is natuurlijk èn het MKZ-virus niet voor een bezoekers-blokkade zorgt.

Ook de houtzaagmolen "De Otter" in Amsterdam is dan voor het publiek toegankelijk. Midden in de stad gelegen, zal deze molen zeker niet door MKZ gehinderd worden.

De Otter is een uniek exemplaar van het Nederlandse molenbestand. Van dit type, een zogenaamde "Paltrokmolen", bestaan er nog slechts 5, waarvan er 4 -waaronder De Otter- ook daadwerkelijk regelmatig zagen.

De Otter is de oudste nog bestaande Paltrokmolen. Gebouwd in 1631, staat zij nog steeds op de werf van een houthandel aan de Gillis van Ledenberchstraat 78 en zaagt daar nog iedere vrijdag van dik hout planken. In de nabije omgeving stonden hier ooit 42 houtzaagmolens bij elkaar! Slechts De Otter overleefde de oprukkende bebouwing en is nu een zeer bijzonder monument uit de Gouden Eeuw.

Vooral voor mensen die op vrijdag moeten werken is dit dé gelegenheid om deze fraai gerestaureerde molen te bezichtigen. De kosten bepaalt men zelf: Men is vrij om al dan niet een bijdrage in de pot te stoppen.
Voor degenen die ook op zaterdag niet kunnen rest een virtueel bezoek op internet: http://come.to/de-otter .

Op 12 mei is De Otter geopend van 10:00 tot 16:30 uur


*)