Vlaamse Volksunie

Prins Laurent wint 'Win for life' ... zonder te krabben

(12/05/01)

De Volksunie reageert met verbazing op de beslissing van de ministerraad om nu ook prins Laurent een jaarlijkse dotatie van maar liefst 11 miljoen toe te kennen. Aangezien de dotatie onbelast is, geniet de prins voortaan, én voor het leven, een maandelijkse netto-wedde van 916.000 fr.. De populaire krabloten die de winnaar maandelijks 40.000 fr. ad vitam eternam garanderen, verzinken hierbij in het niets.

Nog maar in maart 2000 voerde de regering een verdubbeling van de dotatie van prins Filip door (32 miljoen) en werd ook prinses Astrid een dotatie van 11 miljoen toegekend.
In totaal ontvangt de koninklijke familie voortaan jaarlijks meer dan 300 miljoen fr.. Koning Albert krijgt jaarlijks 250 miljoen op de rekening, de prinselijke hoofden vangen elk jaar 54 miljoen fr.. Daarenboven genieten de betrokken leden van de koninklijke familie reeds een gratis woonst en vallen ook de verwarmingskosten en de buitenwerken ten laste van de belastingbetaler.

VU-voorzitter Borginon ziet geen enkele wettelijke, noch een praktische, reden om prins Laurent plots een dotatie toe te kennen. Er bestaat immers geen enkele wettelijke basis voor het toekennen van dotaties aan leden van de koninklijke familie.
De Civiele Lijst dient de koning in de mogelijkheid te stellen zijn grondwettelijke taken te vervullen. De Koninklijke prinsen en prinsessen genieten echter een grondwettelijke, noch een wettelijke taak. Vandaar stelt zich de vraag waarom zij, überhaupt, een dotatie behoeven. Dit alles in de wetenschap dat het persoonlijk fortuin van bvb. prins Filip vandaag reeds op meer dan 100 miljoen wordt geschat.

Tot slot stelt Borginon voor om aan de wet van '93, die de dotaties voor de koninklijke familie regelt, toe te voegen dat er aan de Kamers jaarlijks een verslag van de uitgaven dient te worden voorgelegd. Deze toevoeging strekt ertoe - vermits de dotatie aan de Prinsen en Prinsessen een uitgave betreft van de federale overheid waar geen controle, noch a priori, noch a posteriori, door het Rekenhof op gebeurt - in een minimale vorm van democratische controle te voorzien.

Auteur:
VU-nationaal
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i.

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be