PERSBERICHT

Vogeltjeswei Zuidoost veiligste wijk in Amsterdam

Vogeltjeswei in Zuidoost krijgt als eerste wijk van Amsterdam het Politiekeurmerk 'Veilige Wijk'. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 12 mei a.s. zal Hoofdcommissaris Jelle Kuiper het bijbehorende certificaat uitreiken aan stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot, Patrimoniumdirecteur Hubert Möllenkamp en de bewoners van de Vogeltjeswei.

Feestelijk ontbijt
Alle bewoners van Vogeltjeswei hebben een uitnodiging gekregen voor een gezamenlijk ontbijt dat op 12 mei, voorafgaand aan het officiële programma, zal plaatsvinden. Stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot zal vervolgens de Fakkel van de Vernieuwing overdragen. Na de uitreiking van het Keurmerkcertificaat door Hoofdcommissaris Jelle Kuiper en een toespraak van de heer Möllenkamp wordt de dag vervolgd met muziek en gezelligheid. De wijkbewoners kunnen tevens hun eigen certificaat ophalen bij de politie. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten in een kinderdorp bij de speeltuin. Bovendien zijn er informatiestands van stadsdeel Zuidoost, politie en brandweer.

Strenge veiligheidseisen
Vogeltjeswei is een nieuwbouwwijk van 248 woningen die enkele jaren geleden zijn opgeleverd. Woningstichting Patrimonium heeft er (namens Woningstichting Nieuw Amsterdam) 86 huurwoningen gebouwd. De overige woningen zijn koophuizen.
De eisen voor het behalen van het Politiekeurmerk 'Veilige Wijk' zijn streng. Bij het ontwerp van Vogeltjeswei is dan ook volop aandacht besteed aan leefbaarheid en veiligheid. Naast diverse veiligheidseisen waaraan de woningen moeten voldoen, gelden ook strikte regels voor o.a. openbare verlichting en de veiligheid van fietspaden en achterpaden. Stadsdeel Zuidoost en de ontwikkelende partijen (Delta roA en Wilma Bouw) hebben in nauwe samenwerking gezorgd voor het behalen van het keurmerk. Vanaf nu worden alle nieuwbouwwijken in de Bijlmer op dezelfde wijze ontwikkeld tot veilige wijken.

Informatie: Sharon Trémour van Stadsdeel Zuidoost, telefoon 020 - 567 04 23 of Pim Krommenhoek van Woningstichting Patrimonium, telefoon 020 - 342 96 67.

Amsterdam, 9 mei 2001