Persbericht t.a.v. de (auto)sportredactie

LEERZAME RACE DANNY VAN DONGEN IN FORMULA ARCOBALENO

Assen/Zandvoort, 13 mei 2001. De 18-jarige autocoureur Danny van Dongen uit Zandvoort is tijdens een gastrace in de Formula Arcobaleno op het TT Circuit Assen op de achtste plaats geëindigd. Danny kwam uit voor het bekende team Har Vaessen Racing.

De dinsdag voor de tweede race van de Formula Arcobaleno werd Danny van Dongen opgebeld of hij belangstelling had om als gastrijder deel te nemen aan deze wedstrijd. De jonge coureur hoefde niet lang na te denken over zijn antwoord, al besefte hij dat het geen gemakkelijk weekeinde zou worden. "Har Vaessen Racing is een topteam, mede daarom ben ik blij met deze uitnodiging. Ik kom natuurlijk wel veel ervaring tekort ten opzichte van de overige deelnemers in deze klasse", aldus Danny. "De race zal voor mij daarom voor een groot deel in het teken staan van ervaring opdoen. Een voordeel is dat ik het circuit goed ken, vorig jaar won ik hier nog een race in de Citroën Saxo CUP."

Tijdens de vrije trainingen en de kwalificatietraining kon Danny slechts zestien ronden rijden. "Er was telkens wat", vertelde hij. "Er was een auto gespind of er lag olie op het wegdek. Ik kreeg daardoor niet echt de gelegenheid om de auto goed te leren kennen." Wat ook niet echt meewerkte was dat Danny zich een beetje grieperig voelde.
Danny reed de zevende trainingstijd, hij was sneller dan zijn teamgenoot bij Har Vaessen Racing. "Op zich is dit geen verkeerd resultaat, gezien mijn gebrek aan voorbereiding. Toch had ik wel verwacht dat ik het verschil in tijd met de snelste rijders kleiner zou kunnen houden", reageerde hij op zijn trainingsresultaat.

Bij de start van de race schoof Danny door naar de zesde plaats. In de tweede ronde maakte de jonge coureur een foutje toen hij zijn positie verder wilde verbeteren. "Ik remde te laat, daardoor begon de auto te glijden", zocht hij de schuld bij zichzelf. "Ik kwam even naast de baan terecht, maar ik kon mijn race vervolgen."
Ondanks dat een deel van de bodemplaat van zijn Formula Arcobaleno na dit incident over de grond sleepte zag Van Dongen toch kans om zich op te werken naar de uiteindelijke achtste plaats. "Ik heb dit weekeinde veel geleerd", concludeerde Danny na afloop. "Er zit veel progressie in. Jammer van het foutje in de race, anders had er een positie in de top vijf ingezeten."
De Zandvoortse coureur toonde zich tevreden over zijn team Har Vaessen Racing. "We hebben goed samengewerkt", vond hij. "Daarnaast ben ik natuurlijk blij met deze kans."
Of de samenwerking tussen Har Vaessen Racing en Danny van Dongen wordt voorgezet is momenteel nog niet bekend.

Voor de redactie: voor nadere inlichtingen: Danny van Dongen, tel. (06) 555 64 307.