Politiebericht Friesland: Friesland 13-05-2001

Politieberichten van 11/5 (13.00 uur) t/m 12/5 (13.00 uur)

Fryske diken: aankondiging controles
De gehele volgende week wordt door het bureau verkeershandhaving Fryske Diken gecontroleerd op gordel, helm, snelheid, rood licht en alcohol in de dorpen rond Appelscha en in de dorpen van Franekeradeel en Dongeradeel. Dinsdag 15 mei wordt door de radarcontroleurs van het bureau verkeershandhaving Fryske diken gecontroleerd op snelheid tussen de afslag Sumar afslag N31. Donderdag 17 mei wordt gecontroleerd tussen Buitenpost en de provinciegrens. Vrijdag 18 mei staat de radarwagen opgesteld tussen de A7 en Gorredijk. Ook elders in de provincie Fryslân zal in deze week op snelheid worden gecontroleerd.

Surhuisterveen: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 13.00 uur reed een vrachtwagen, bestuurd door een 56-jarige inwoner van Aldtsjerk, over de Lauwerweg. De auto kwam vanuit de Dalweg en ging in de richting van de Groningerstraat. Ter hoogte van de wasstraat stopte de vrachtwagen en hier sloeg de inwoner van Aldtsjerk, na in zijn spiegels te hebben gekeken, linksaf. Op het moment dat de vrachtwagen over de as van de rijbaan reed botste een 28-jarige motorrijder uit Roden, die uit dezelfde richting kwam, tegen de linkervoorzijde van de oplegger. De inwoner van Roden brak zijn rechterbeen. Hij is per ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Balk: inbraak auto
Tussen donderdag en vrijdag is ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Minne Jeltesstrjitte. De voorruit werd vernield. Ontvreemd werd een autoradio. Aangifte is gedaan door een 20-jarige inwoonster van Balk. In dezelfde nacht werd ook in de Jelle Meinezleane ingebroken in een auto. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoonster van Balk.

Makkum: getuigenoproep
Donderdag tussen 20.00 en 20.15 uur reed het 10-jarige dochtertje van een 42-jarige inwoner van Workum op skeelers tegen een op het Sud geparkeerde, blauwe auto. De spiegel raakte beschadigd. Toen de vader polshoogte wilde nemen was de auto verdwenen. De eigenaar van de auto kan zich melden op het algemene nummer van de politie, 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Vrijdag omstreeks 15.00 uur stond een 66-jarige inwoonster van Wergea te pinnen bij een bak op het Zaailand. Een man gaf haar een duw, waardoor de vrouw op straat viel. De beurs, die ze in haar hand had, viel en werd door de verdachte meegenomen. De portemonnee bevatte enkele honderden guldens.

Harlingen: inbraak auto
Tussen donderdag en vrijdag 12.00 werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Rozengracht. Het uitzetraampje werd geforceerd. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. De totale schade bedraagt ongeveer 650 gulden. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Harlingen.

Aldtsjerk: uitslaande brand
Vrijdag omstreeks 14.10 uur kreeg de politie en melding van een brand aan de Van Sminiaweg. Het pand werd net verbouwd. De brand is aan de achterkant van het pand ontstaan. Naar de oorzaak van de brand wordt door de technische recherche een onderzoek ingesteld. De brandweerkorpsen van Burgum en Gytsjerk waren ter plaatse.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 15.00 trok een 38-jarige motorrijder uit Leeuwarden in de Oldegalileen waarschijnlijk te snel op waardoor het achterwiel wegschoot. Het achterwiel raakte drie fietsers, die net aan de andere kant van de weg voorbij fietsten. De motor kwam botste eerst tegen een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aan, daarna tegen een 19-jarige Leeuwarder. En daarna tegen een derde fietser (leeftijd en woonplaats onbekend). Alle betrokkenen kwamen ten val en raakten licht gewond.

Drachten: verschillende malen rijden onder invloed Vrijdag omstreeks 17.00 uur werd aan de Noorderhof een 60-jarige inwoner van Drachten gecontroleerd. Hij bleek te hebben gedronken. Hij blies 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Om 17.10 uur werd een 30-jarige automobilist uit Beetsterzwaag gecontroleerd op de Eikesingel. Hij bleek te hebben gedronken. Hij blies 325 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Verder bleek de verdachte te rijden tijdens rijontzegging. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal. Om 19.30 uur werd een 57-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. Hij bleek te hebben gedronken. Hij blies 280 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Op Ureterpvallaat werd om 20.00 uur een 38-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. Hij blies 550 ug/l, hetgeen hem een rijverbod opleverde van 6 uur.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 18.15 uur werd een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Schieringerweg. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs. Hij was hiervoor al tweemaal eerder geverbaliseerd. Tevens bleek de auto niet verzekerd en was deze ook niet gekeurd. De Leeuwarder kreeg een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en voor het onverzekerd rijden. In verband met recidive is de auto in beslag genomen.

Makkum: ongeval met letsel
Vrijdag omstreeks 17.40 uur wilde een 29-jarige automobiliste uit Makkum nabij de kruising met de Stienplaat linksaf slaan. Over het fietspad naderde, ook vanaf het strand, een bromfietser met een 17-jarige inwoner van Makkum en een 16-jarige inwoonster van Bolsward. Beiden droegen geen helm. De automobiliste verleende geen voorrang op de kruising van de Stienplaat en het fietspad. De bromfietser reed de kruisende personenwagen links voor aan en schampte er vervolgens langs. Beiden kwamen ten val. De Makkumer brak een sleutelbeen Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het Bolswardse had schaafwonden. Beiden hadden s avonds alweer het ziekenhuis verlaten.

Surhuisterveen: inbraak woning
Vrijdagmiddag werd ingebroken in een woning aan de Roodborst. Men betrad het pand via de achterkant. Ontvreemd werd een gering bedrag aan kleingeld. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 75-jarige inwoonster van Surhuisterveen.

Noardburgum: kassaroof
Vrijdagmiddag is de inhoud van een kassa weggenomen uit een winkel aan de Woudweg. In de kassa zat een behoorlijk geldbedrag. Hoe de diefstal precies is gepleegd is nog onduidelijk. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoonster van Noardburgum.

Leeuwarden: diefstal
Tussen donderdag en vrijdag 09.10 uur zijn uit een kantoorpand aan de Tweebaksmarkt vier laptops ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Jirnsum.

Kollum: mishandeling
Vrijdagavond kreeg een 17-jarige inwoner van Kollum in een woning aan de Ermeline een paar keer een klap met een bierflesje op zijn hoofd van een 22-jarige Kollumer. Hierdoor ontstond een hevig bloedende hoofdwond. De 17-jarige Kollumer heeft zich onder doktersbehandeling gesteld. De oorzaak moet worden gezocht in de relationele sfeer. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Opeinde: rijden onder invloed
Vrijdag, rond middernacht, kreeg de politie een melding dat een auto op de Healwei de hele weg nodig had. Toen de politie ter plaatse kwam kwam de man, een 40-jarige inwoner van Opeinde, net uit een woning in Opeinde. Hij werd aangehouden. Op het bureau blies hij 985 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Het rijbewijs was reeds enige tijd geleden ingevorderd. Desondanks blijft de verdachte toch rijden.

Leeuwarden: aanrijding met drank op
Vrijdag rond 23.40 uur wilde een 38-jarige automobilist uit Leeuwarden op de Brandemeer keren. Hij was achteruit een inrit ingestoken. Toen hij vooruit wegreed werd hij linksvoor aangereden door een militair voertuig, een jeep. Ondanks hard remmen, kon de bestuurder van de jeep, een 28-jarige militair uit Leeuwarden, een aanrijding niet voorkomen. De militair bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 1045 ug/l. De verdachte is opgehaald door de Marechaussee die de verdachte een rijverbod van 13 uur gaf. Ook werd het rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: rijden onder invloed
Wegens het rijden met groot licht werd een 23-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga aangehouden op de Stellingenweg. Hij bleek te hebben gedronken. Hij blies 725 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Tevens werd het rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.00 uur werd een 30-jarige automobilist uit Rinsumageest gecontroleerd op de Birdaarderstraatweg. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.

Nijland: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.35 werd een 23-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op de Rijksweg A7 bij Nijland. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Bij controle bleek dat de man niet in het bezit van een rijbewijs was. Verder was de auto niet verzekerd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.30 uur werd een 31-jarige inwoner van Heerhugowaard gecontroleerd op de Spanjaardslaan. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 655 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur en de invordering van het rijbewijs. Enkele minuten later werd in dezelfde straat een 38-jarige inwoner van Damwoude aangehouden. Ook hij had gedronken. Hij blies 530 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.

Houtigehage: na verlaten plaats ongeval toch aangehouden Zaterdag omstreeks 03.00 uur kreeg de politie een melding dat een personenwagen op de Folgersterloane tegen een boom was aangereden. De bestuurder bleek spoorloos. De politie heeft de omgeving afgezocht met een diensthond. Nadat het spoor door een droge sloot liep werd de verdachte na enkele tientallen meters onder de struiken gevonden. De verdachte, een 37-jarige inwoner van Houtigehage, had gedronken. Op het bureau blies hij 665 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. De verdachte kreeg ook nog een proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van het ongeval.

Leeuwarden: brand woning
Zaterdag omstreeks 04.50 uur kreeg de politie een melding van een brand in een woning aan de P. de Swartstraat. Bij aankomst sloegen de vlammen uit de woning en er was veel rookontwikkeling. Uit voorzorg zijn de buren van de naast en achtergelegen woningen wakker gemaakt. De brandweer had de brand, met twee wagens, snel onder controle. De woning is grotendeels uitgebrand. De naastgelegen woningen liepen waterschade op. De oorzaak van de brand is onbekend. De drie bewoners waren niet thuis.

Oudemirdum: autoinbraken
In de nacht van vrijdag op zaterdag is zevenmaal ingebroken in personenwagens, dan wel zijn pogingen gedaan om in te breken. De autos stonden geparkeerd in de Bugel, Lege Leane, Flechtreed en Grintfisker. De buit bestond veelal uit radio-cdspelers.

Rinsumageest: te snel, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 10.35 werd, via de lasergun, een auto gecontroleerd op de Lauwersseewei. Een 22-jarige automobilist passeerde de laser met 166 kilometer per uur. Ter plaatse is 100 toegestaan. Derhalve is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 88- 8272