Nederlandse Akkerbouw Vakbond

Nieuws van de suikercommissie

ALGEMEEN

In de discussie over de voor- en nadelen van de verhandelbaarheid ontbreekt tot nu toe, volgens ons, een strategisch aspect. De bietenteelt is voor akkerbouwers interessant, omdat de andere teelten minder rendabel zijn geworden. Door nu openlijk een waarde aan het quotum te geven accentueren we de relatief goede rentabiliteit van de bietenteelt. Dat is echter tegelijk ook koren op de molen van de tegenstanders van het suikersysteem: De consument betaalt teveel en het is voor boeren zo lucratief, dat ze elkaar overbieden om toch alsjeblieft maar wat mee te kunnen snoepen uit die suikersysteempot.

BESLUITVORMING

Iedereen is het er over eens, dat het huidige suikersysteem aanpassing behoeft. Over de gewenste richting van die aanpassing bestaan ruwweg twee opvattingen. Aan de orde is op dit moment de flexibilisering, zoals voorgesteld door de Werkgroep Ad hoc Suikersysteem. Onderbelicht is tot nu toe de mogelijkheid van een quotumbank, zoals voorgesteld door het NAJK: bedrijfsbeeindigers en onrechtmatige(na toetsing) referentiebezitters zijn verplicht hun referentie tegen een vastgestelde prijs bij de quotumbank in te leveren. Bestaande bietentelers kunnen tot een maximum per ha voor dezelfde vastgestelde prijs plus administratiekosten intekenen. Vrijkomende referentie komt zo uiteindelijk bij gespecialiseerde bietentelers terecht.

De CT kan alleen besluiten nemen, als draagvlak onder heffingsplichtigen is vastgesteld. Dat is nu over de aanpassing van het suikersysteem niet het geval. Eerst moeten de keuzemogelijkheden beter in beeld gebracht en besproken worden voordat CT-vertegenwoordigers een standpunt in de Werkgroep Bietenaangelegenheden kunnen innemen

CULTUURGROND

De definitie van het begrip cultuurgrond dient volgens ons aangepast te worden. De maximale referentie dient betrekking te hebben op een maximum per hectare bouwland. Bij de ruime omschrijving, die de Werkgroep ad hoc nu hanteert dreigt juist een verdere ongewenste (kwaliteit, logistiek) versnippering van de bietenteelt.

MAXIMALE BASISREFERENTIE

De Werkgroep ad hoc stelt voor in het nieuwe suikersysteem 2002 op te nemen, dat een teler tot maximaal 3500 kg basisreferentie per ha cultuurgrond mag verwerven. Dat is om landbouwkundige redenen ongewenst. Beter is het om vast te stellen, dat een teler tot maximaal 2500 kg per ha bouwland mag verwerven, hetzij via een quotumbank hetzij via flexibilisering.

TOETSING

Het huidige systeem is mede door het gedogen van oneigenlijke praktijken niet meer te handhaven. Dat is een slechte zaak. Wat bestuurlijk afgesproken wordt dient ook te worden uitgevoerd. We steunen daarom het voorstel over toetsing van de Werkgroep ad hoc met de aantekening dat toetsing dan voor 100% en niet steekproefsgewijs moet plaatsvinden.

NAV-suikercommissie

10 april 2001