Nederlandse Akkerbouw Vakbond

Reactie van het NAJK over de vrijere verhandelbaarheid van suikerreferentie

Een principe-besluit op hoofdlijnen wordt het genoemd, maar het betekent in feite dat in augustus de werkgroep bietenaangelegenheden vrije verhandelbaarheid van suikerreferentie als een hamerstuk zal bezegelen.

Naast de overdracht van grond wordt overdracht van suiker zonder grond ook mogelijk. Met deze keuze begeeft de suikersector zich op een hellend vlak.

Gezien de ervaringen van vrije verhandelbaarheid van melkquota en de stijging van productierechten als o.a.aandelen van zetmeelcooperatie AVEBE is te verwachten dat de referentie behoorlijk wat geld gaat kosten voor de verwerver.Er is niet of nauwelijks nagedacht aan de belangen van huidige en toekomstige bietentelers. Jonge bietentelers die bezig zijn met bedrijfsovername of het bedrijf net overgenomen hebben zullen niet in staat zijn om referentie te verwerven en zullen heel wat gesprekken met hun ouders en broers/zussen moeten voeren om de bestaande referentie om niet te kunnen overnemen.

Het betekent dat er weer veel geld uit de landbouwsector wegvloeit, terwijl het nog maar de vraag is of met invoering van dit systeem, de doelen. nl versterking van de structuur van de bietenteelt bereikt worden.

Er is helaas geen serieuze aandacht besteed aan alternatieven van vrije verhandelbaarheid, waaronder het idee van de bietenbank, een systeem waarbij stoppende bietentelers hun referentie tegen een voorafvastgestelde prijs kunnen inleveren en vervolgens onder de andere bietentelers wordt verdeeld.

En passant wordt ook de bietenteelt een stuk minder duurzaam gemaakt. De toetsing op de 2500 kilogram polsuiker per hectare is uit het suikersysteem geschrapt..3500 kilo blijft nu als enige over. Een behoorlijke stap in de verkeerde richting. Deze stap plus de daadwerkelijke waardetoekenning aan de suikerreferentie zal door tegenstanders van de suikermarktordening in Europa aangegrepen worden om hun roep tot afschaffing van de ordening kracht bij te zetten. En daar heeft geen enkele suikerbietenteler in Nederland belang bij.

Het is te hopen dat er genoeg geluiden vanuit de bietentelers komen om de vrije verhandelbaarheid niet door te laten gaan..

Harjo Hoiting, dagelijks bestuurslid NAJK.