Politiebericht Groningen: diverse 13-05-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
zondag 13 mei 2001

Dagelijkse berichten

Diverse: alcoholcontroles
In de gehele provincie Groningen zijn zaterdagavond en nacht alcohol controles uitgevoerd. Meer dan honderd bestuurders moesten een blaastest afleggen. Hierbij bleek dat bestuurders een proces verbaal kregen opgelegd. Op de Rijksstraatweg in Haren werd een 31-jarige Groningse bekeurd. Zij bleek bij onderzoek 0.8 promille in haar bloed te hebben. *In Opende werd een 24-jarige inwoner van Warfstermolen aangehouden op de Verbindingsweg. Hij bleek 1.7 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Het rijbewijs van de man werd ingenomen. *Op de Havenweg in Uithuizen werd een 35-jarige man uit Groningen aangehouden. Hij was onder invloed van 1.1 promille. *In Winschoten kreeg een 37-jarige inwoner uit die plaats op de Beertsterweg een bekeuring voor een promillage van 1.6. Ook zijn rijbewijs werd ingenomen. *In Stadskanaal reed een 58-jarige man uit Ter Apel op de Gasselterstraat zonder rijbewijs en onder invloed van alcohol. Tijdens de blaastest bleek dat de man 2.45 promille alcohol in zijn bloed had. Bovendien reed hij zonder rijbewijs, dat sinds 1997 al ongeldig was verklaard. De man deed direct afstand van zijn auto, die aan het politiebureau werd gestald. *Op de Noorderhaven in Groningen veroorzaakte een dronken automobilist nogal wat schade. De bestuurder, een 26-jarige stadjer, bleek op de Hoge der Aa enkele geparkeerde autos te hebben aangereden. In de Nieuwstraat ramde de verdachte met zijn auto een container en op het Hoge der Aa drukte hij ook nog een geparkeerde auto van de wal de gracht in. Agenten troffen de verdachte met zijn beschadigde auto op de Noorderhaven aan. Hij bleek bij de blaastest 0.6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. *Op de Nieuwe Ebbingestraat boste een 56-jarige man uit Groningen met zijn fiets tegen een auto die voor het verkeerslicht stil stond. De man bleek behoorlijk gedronken te hebben, waardoor hij niet goed op zijn benen kon staan. Een blaastest wees uit dat hij ruim 2 promille alcohol in zijn bloed had. Allen kregen de nodige processen verbaal.

Groningen: kermisexploitant slaat agent
Op de Grote Markt werd een agent zaterdagnacht bij controle van de sluitingstijd van de kermis door een 47-jarige exploitant uit Apeldoorn op zijn gezicht geslagen. De agent liep daarbij een hoofdwond op en zijn bril bleek totaal vernield. De exploitant was het niet eens met het optreden van de agenten. Na een woordenwisseling met de 17-jarige zoon begon de verdachte zich te verzetten en haalde hij uit naar de politieman. Beiden heren werden aangehouden en naar het bureau gebracht. In de loop van de zondagochtend werden beide heren weggestuurd.

Groningen: man beroofd op tippelzone
Op de Bornholmstraat werd zaterdagavond een 39-jarige inwoner van Hoogezand beroofd van zijn portemonnee en telefoon. De man had met een tippelaarster de afwerkplek bezocht, waarna de vrouw plotseling de auto van het slachtoffer verliet en even later met een andere man terug kwam. Het slachtoffer werd daarop door de beide verdachten bedreigd en gedwongen zijn portemonnee af te geven. Hierna vluchtte het slachtoffer in zijn auto van de afwerkplek weg. Toen hij de politie wilde bellen over het voorval bleek ook zijn mobiele telefoon te zijn verdwenen. Een onderzoek op de tippelzone leverde geen verdachte meer op.

Groningen: fietsendief ingesloten
Op de Grote Markt trof de politie afgelopen nacht een 25-jarige stadjer aan, die in het bezit was van een gestolen fiets. De fiets bleek twee weken geleden te zijn weggenomen. Een kennis van de eigenaar zag de verdachte met de fiets lopen en waarschuwde de politie. Die nam de verdachte mee naar het bureau. Daar bleek dat de stadjer nog 14 dagen straf moest uitzitten. Hij werd overgedragen aan de parketpolitie.

Groningen: jongens stelen bierkratten
De politie heeft zaterdagavond op de Rode Weeshuisstraat en het Academieplein drie jongens van 14 en 15 jaar oud aangehouden. De drie hadden vanaf een balkon van een studentenwoning aan de Zwanestraat twee bierkratten weggenomen. De drie zijn na verhoor weggestuurd.

Groningen: inbraak in autozaak
Op de Akeleiweg is in de zaterdagnacht in gebroken in een garage. De politie kreeg een inbraakmelding en toen zij onderzoek deed bleek een ruit naast de hoofdingang te zijn verbroken. Uit het kantoor van de garage werd een kluis weggenomen. De verdachten gebruikten daarbij een steekkar die op straat achterbleef.

Groningen: ruit vernield
Bij een café aan de Kajuit vernielde een 28-jarige man zonder vaste woonplaat afgelopen nacht een tweetal ruiten. Een getuige zag dat de dader de ruit ingooide en waarschuwde de politie. In de omgeving van het café troffen agenten de verdachte aan. Hij bleek zo zwaar onder invloed van alcohol dat de man ter ontnuchtering moest worden ingesloten. In de loop van de zondag is de man gehoord en weggestuurd.

Oldekerk: pony aangereden
Een 33-jarige man uit Lutjegast botste zaterdagochtend op de Langewolderweg met zijn auto tegen een pony. Het paardje was uit de wei weggelopen en liep op straat. De automobilist kon het dier niet meer ontwijken, waardoor het beestje een gebroken rechtervoorbeen en een aderlijke neusbloeding opliep. Een dierenarts moest het dier uit zijn lijden verlossen en afmaken.

Leek: automobilist valt achter stuur in slaap
Een 22-jarige man uit Rolde viel zaterdagnacht op de Rijksweg 7 West ter hoogte van de Munnikevaart achter het stuur van zijn auto in slaap. Dit had rare gevolgen. De man raakte met de auto in de berm, trok een spoor van enkele tientallen meters door de berm, raakte diverse bomen en struiken en sloeg vervolgens over de kop. De auto bleef op de kop in de berm tussen de struiken liggen. De bestuurder kon nagenoeg ongedeerd uit zijn auto klauteren. Uit angst voor het in brand vliegen van de auto werd de brandweer van Leek gewaarschuwd. Deze hoefde echter niet op te treden. De automobilist kon ter plekke worden behandeld voor enkele schaafwonden. De auto werd total loss afgevoerd.

Delfzijl: bedreigd door ex
Een 43-jarige vrouw uit Delfzijl werd zaterdagmiddag op de Kuilsburg bedreigd door haar 44-jarige ex. Terwijl de vrouw op Kuilsburg fietste kwam de man al rennend naast haar lopen waarbij hij haar woordelijk bedreigde. De vrouw wist hard weg te fietsen, maar deed direct aangifte bij de politie. De politie kon de man in een eethuis aanhouden. De man is gehoord en daarna met een proces verbaal weggestuurd.

Appingedam: vernielde autos
Op de Snelgersmastraat, Dijkhuizenweg en Meedensingel werd afgelopen nacht meerdere autos beschadigd. Diverse buitenspiegels werd los of kapot getrapt en er werden krassen op de autos aangebracht. Vermoedelijk is uitgaande jeugd op de route naar huis debet aan de beschadigingen.

Stadskanaal: inbraak
In een kringloopwinkel aan de Gedempte Vleddermond werd vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. De daders kwamen het terrein van de winkel op via het overklimmen van een hek. Van het kantoor werd een ruit vernield, waarna men binnenkwam. In de winkel werden allerlei kasten opengebroken. Er werd een kluisje weggenomen, en een fototoestel. De schade is aanzienlijk.

Hoogezand: getuigen gevraagd van ongeval
Op de Hoofdstraat/Beukemastraat vond zaterdagochtend een aanrijding plaats tussen twee autos. Hierdoor liepen beide voertuigen redelijk veel schade op. Beide bestuurders geven tegenstrijdige verklaringen over de oorzaak van het ongeval. De politie zoekt daarom getuigen van het ongeval zich in verbinding te stellen met het bureau in Hoogezand.

Winschoten: geweld met letsel
De politie kreeg zaterdagnacht een melding dat op het Marktplein werd gevochten. Daar hoorden agenten dat een 41-jarige man uit Winschoten naar aanleiding van een vechtpartij op het Marktplein met messteken naar het ziekenhuis in Winschoten was gebracht. De verdachte, een 32-jarige inwoner van Winschoten was na de ruzie met het slachtoffer met zijn auto ingereden op cafébezoekers en daarna weggereden. Van getuigen hoorden agenten dat de auto van de verdachte op de parkeerplaats van het Burgemeester Schonfeldplein stond. In de auto trof de politie een tweetal messen aan, waarmee vermoedelijk was gestoken. Enige tijd later werd ook de 32-jarige verdachte op het Marktplein aangetroffen en aangehouden. De man is ingesloten. De politie onderzoekt de oorzaak van het incident. .

Blijham: frontale botsing
Op de Turfweg botste zaterdagavond een 23-jarige man uit Oude Pekela met zijn auto tegen de auto van een 77-jarige vrouw uit Finsterwolde. De bejaarde vrouw was met haar auto in de berm tegen een wegspiegel gebotst. Hierna kwam de vrouw met haar auto via een boom midden op de rijbaan tot stilstand. De Pekeler kon de inmiddels zwaar beschadigde auto van de vouw niet meer ontwijken en botste frontaal tegen de auto van de Finsterwoldse. De vrouw en haar 79-jarige passagiere uit Finsterwolde raakten bekneld in de auto. Zij moesten door de brandweer uit de auto worden geknipt en zijn daarna met inwendig letsel naar een ziekenhuis gebracht. Ook de Pekeler moest voor onderzoek naar een ziekenhuis. De Turfweg werd enige tijd volledig afgesloten voor het verkeer. De beide voertuigen raakten total loss. Gezien de sporen op de auto van de vrouw uit Finsterwolde is het mogelijk dat de vrouw kort voor de aanrijding nog in aanraking is geweest met een andere auto. De politie verzoekt bestuurders die omstreeks 22.40 uur over de Turfweg hebben gereden zich in verbinding te stellen met het bureau in Winschoten.

Delfzijl: echtelijke twist
De politie heeft zondagochtend in een woning aan het Balticpark een 22-jarige man aangehouden. De man bleek in de woning zijn eveneens 22-jarige echtgenote te hebben mishandeld en bedreigd. Buurtgenoten waarschuwden de politie die de beide echtelieden in de woning aantrof. De vrouw bleek meerdere verwondingen aan armen en benen te hebben opgelopen. Zij wilde aangifte doen. De man is aangehouden en ingesloten. De vrouw moest voor behandeling naar een ziekenhuis.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844