Gemeente Breda

06-04-2001

Cursus gezond en veilig fietsen weer van start
De gemeente Breda en de SOB (Stichting Oude-renwerk Breda) beginnen in mei 2001 weer met de cursus Gezond en veilig fiet-sen' voor de oude-re fietser. De cursus moet bijdragen aan de verkeersveiligheid in Breda. De cursus sluit goed aan bij het project Thuis in evenwicht van de gemeente en de SOB. Een van de onderdelen van dit project is de week van bewegen van 14 tot 19 mei. Fietsen is een gezonde en milieuvriendelijke manier van bewegen.
De cursus is op vier ochtenden, dinsdag 15 mei, donderdag 17 mei, maandag 21 mei en woensdag 23 mei 2001 in steunpunt Rhijnstede aan de Rijnauwenstraat 1 in Breda (IJpelaar).

De cursus Gezond en veilig fietsen is er op gericht om oudere mensen te stimuleren zoveel moge-lijk te blijven fietsen op een gezonde en veilige manier. Er wordt aan-dacht besteed aan verkeerstheorie (kennis van de borden en regels), aan de verkeersprak-tijk (toepassing buiten op stra-at), aan het vervoer-middel en aan de fy-sieke gesteldheid van de fietser zelf. Onderdelen die aan bod komen zijn een theoreti-sche ver-keers-toets zoals schoolkin-deren deze jaarlijks maken, fietsoefenin-gen (op- en af-stap-pen, slalom rijden, bochten rijden), een oefenrit in het park Wolfslaar, fietskeu-ring en fi-ets -graveren, ogen- en ge-hoortest, uitleg ver-keersre-gels, voor-lichting over fietsen en handige hulpmiddelen door de fie-tsenvakhandel, bewegingsoe-feningen gericht op fietsen, etc. Aan het eind van de cursus ontvangt iedere deelnemer een certi-ficaat van deelname.

Deelname
Iedereen in Breda die ouder is dan 50 jaar en zelf over een fiets beschikt kan aan de cursus meedoen. Een fiets is nodig om aan het praktijkgedeelte mee te doen.
De cursus is niet onder te brengen in het gemeentelij-k verzeke-ringspakket, wat betekent dat deelname op eigen verantwoor-ding is. Een goede verzekering wordt dan ook geadviseerd, zeker als de cursist nog re-gel-matig fietst. Het maximum aantal deelnemers aan de cursus is 30. Bij onvol-doende aanmeldingen gaat de cursus niet door.

Aanmelden en kosten
U kunt zich telefonisch aanmelden bij de SOB, telefoon (076) 525 15 32, of schriftelijk door het insturen van het inschrijfformulier uit het zomerprogramma van de SOB.
De kosten voor de vier ochtenden zijn ¦ 10,-. Houders van een Breda-pas krijgen 50% korting.
Betaling gebeurt via een machtiging aan de SOB om eenmalig het verschuldigde bedrag van uw bankgirorekening af te schrijven.

Aandacht voor fietsers
Steeds meer mensen ontdekken opnieuw de fiets als een goedkoop en handig vervoer-middel om boodschappen te doen, kennissen of familie op te zoeken of om te recreëren.
De gemeente Breda wil dit extra stimuleren door het fietspadennet te verbe-teren. Er worden nieuwe fietspaden aangelegd, bestaande fietspaden worden verbreed en geschikt gemaakt voor twee rich-tingen en een aantal kruis-punten met verkeerslich-ten wordt aangepast zodat de wachttijd voor fietsers korter is.

Zeker de oudere fietser voelt zich niet altijd op zijn gemak in het huidige drukke verkeer. Er zijn nieuwe verkeersborden bijgekomen en ver-keersregels blijken vaak anders te zijn dan wat men vroeger heeft geleerd. Daarom besteedt de gemeente Breda ook aandacht aan voorlichting en scholing voor specifieke groe-pen. Aan de opzet van de cursus hebben 3VO afdeling Breda, ENFB afdeling Breda en om-streken, politie, Ouderen Adviesraad en Stichting Ouderenwerk Breda inten-sief samen gewerkt met de afdeling Ver-keer en Vervoer van de gemeente Breda. Bij de uitvoering wordt nog assistentie verleend door een audicien (gehoortest), fietsenvakhandel, opticien (ogentest), bewegingsconsulent en de W-groep (gratis fiets graveren).

Breda, 6 april 2001