Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Hr.Ms. Rotterdam opnieuw naar Eritrea

11-05-2001

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB58

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam, onder bevel van kapitein ter zee S.E. Glaser, vertrekt maandag 14 mei om 13.00 uur vanuit Den Helder met bestemming Massawa. De reis naar deze Eritrese havenstad markeert het begin van de beëindiging van de inzet van Nederlandse militairen ten behoeve van de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE).

Op de heenreis neemt Hr. Ms. Rotterdam een zogenaamde Welfare container mee met goederen bestemd voor een lokaal ziekenhuis, alsmede een Bailey brug die door het ministerie van Defensie geschonken is aan de Verenigde Naties. Hiermee zal de rivier de Mereb worden overbrugd op de route Adi Quala - Rama, plaatsen in respectievelijk Eritrea en Ethiopië. De oorspronkelijke brug is gedurende de oorlog beschadigd. Voor het plaatsen van dit brugtype levert de Koninklijke Landmacht twee genisten die ter plaatse ondersteuning krijgen van het Indiase bataljon.

De Rotterdam, met twee Lynx helicopters aan boord, zal op 3 juni in Massawa aankomen. Na aankomst zullen eerst de Welfare container en de Bailey brug worden uitgeladen. In een later stadium wordt aangevangen met het laden van de voertuigen en de containers met materiaal van het Korps Mariniers. Het schip keert op 15 juli, tijdens de Nationale Vlootdagen, in Den Helder terug.