P E R S B E R I C H T

Discovery Channel onthult de wetenschappelijke principes van de onsterfelijkheid met de première van Ultimate Guide: Mummies

Wat heeft het wetenschappelijk onderzoek naar mummies zoal opgeleverd? Daarop geeft Discovery Channel in mei uitgebreid antwoord met Ultimate Guide: Mummies. De première ervan vindt plaats op maandag 14 mei van 22.00 - 23.00u.

Op zoek naar de feiten achter de mummificatieprincipes uit zowel de oudheid als de moderne tijd reisde Ultimate Guide: Mummies af naar Engeland, Schotland, Egypte, Peru en de Verenigde Staten. Indrukwekkende archiefbeelden, geavanceerde computer animaties en zorgvuldige reconstructies brengen de kijker 5000 jaar terug in de tijd, naar de balsemingstenten van de Egyptenaren, waar de hersenen van overleden heersers via de neus verwijderd werden om het procédé van mummificatie succesvol te kunnen laten verlopen. Maar mummificatie vond ook in de IJzertijd in de Engelse veengebieden plaats. Mensenhanden kwamen daar echter niet aan te pas. Hier was het de gunstige zuurgraad van de grond die ervoor zorgde dat het stoffelijk overschot van een man - weliswaar op beestachtige wijze afgeslacht - perfect bewaard bleef. Tot slot wordt de kijker een blik gegund op de toekomst: die van de digitale onsterfelijkheid.

De mogelijkheid daartoe dateert uit 1994 toen de Amerikaanse National Library of Medicine het plan ontwikkelde om een virtueel lichaam te maken waarop chirurgen hun operatietechnieken uit konden proberen. Al gauw diende zich een uitstekende kandidaat aan: Joseph Paul Jerigan, een misdadiger die ter dood was veroordeeld voor de moord, tijdens een roofoverval, op een 75-jarige man. Vlak voor zijn executie liet Jerigan weten zijn lichaam ter beschikking te willen stellen aan de wetenschap. En zo gebeurde. Met een speciale zaag werd Jerigan's lichaam in plakjes gesneden. Deze werden vervolgens met de modernste fotografie- en scanapparatuur ontleed en in kaart gebracht. Het resultaat was een ongekend omvangrijke en gedetailleerde verzameling gegevens over het menselijk lichaam. Jerigan's lichaam is daarmee de eerste virtuele mummie geworden. Zijn nut heeft hij al bewezen, onder andere voor NASA dat aan de hand van simulatietests onderzocht hoe het lichaam reageert op het ontbreken van zwaartekracht, zoals dat in de ruimte het geval is.

De film bevat unieke beelden van de uitgraving van een 800 jaar oude Lambeyeque mummie aan de noordkust van Peru. Ook waren de camera's van Discovery als eerste ter plaatse om vast te leggen hoe een 1600 jaar oude Moche-mummie uit zijn rustplaats genomen werd en onderworpen werd aan een nauwkeurige inspectie. Verder wordt verslag gedaan van de analyse van mummiehaar. Doel van het onderzoek is om kennis te vergaren over het voedselpatroon van de gemeenschappen waartoe deze mensen behoorden. Pionier op dit gebied is geochemicus professor Stephen Macko van de Universiteit van Virginia (VS). Met behulp van de modernste onderzoekstechnieken is het mogelijk om te bepalen welke soorten voedsel deze mensen tot zich namen en in hoeverre hun voedselpatroon seizoensgebonden was. Bij voldoende gegevens is het zelfs mogelijk om uitspraken te doen over de voornaamste bron van bestaan van een gemeenschap.

De mummies die de revue passeren zijn Ginger, de 3500 jaar oude, roodharige man wiens lichaam in de droge zandgronden van Egypte de eeuwen trotseerde; Lindow Man (ook wel gekscherend 'Piet van Veen' genoemd), de in uitstekende staat verkerende 2000 jaar oude mummie die in de Britse veengebieden gevonden werd; en Pediamun & Penhorupabik, de twee jongetjes uit het Egyptische Thebe die in de 2e eeuw na Christus in een dubbele grafkist begraven werden, waarschijnlijk met de bedoeling dat hun lichamen op natuurlijke wijze zouden vergaan.

In de film wordt eveneens ingegaan op de diverse manieren waarop mummificatie kan plaatsvinden. Het principe - verhindering van het natuurlijke ontbindingsproces - is evenwel steeds hetzelfde, of dit nu door klimatologische omstandigheden of door menselijk ingrijpen gerealiseerd wordt. Feit is wel dat men door bestudering van bewaard gebleven menselijke resten veel te weten is gekomen over vroege beschavingen. In 1994 leidde dit onder meer tot een uniek mummificatie-experiment, uitgevoerd door twee Amerikaanse wetenschappers: Ronn Wade, hoofd van de afdeling Anatomie van de University of Maryland, en Dr. Bob Brier, Egyptoloog aan de Long Island University. Aan de hand van de beschrijvingen van de Griekse schrijver Herodotus (450 v.Chr.) probeerden Wade en Brier de oude Egyptische mummificatietechnieken uit. De technieken dateren van 3000 jaar geleden, maar niemand was nog ooit op het idee gekomen om ze opnieuw toe te passen. Wade en Brier brachten een endoscoop bij hun mummie in en namen daarmee foto's van de ingewanden. Ook werden monsters van het hartweefsel uitgenomen en deze werden bestudeerd op de aanwezigheid van bacteriën en schimmels. In de film wordt verslag gedaan van de resultaten van het geslaagde experiment.

Ultimate Guide: Mummies maakt deel uit van de succesvolle Ultimate Guide serie van Discovery Channel. De serie is diverse malen bekroond wegens haar wetenschappelijk gehalte, indrukwekkende computeranimaties en schitterende natuuropnamen.


- Einde persbericht -

Over Discovery Networks Europe:
Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment tien themakanalen: Discovery Channel Europe, Discovery Home & Leisure, Animal Planet, Discovery Travel and Adventure, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Health en Discovery +1, het naar een ander uitzendtijdstip verschoven programmapakket van Discovery Channel. www.discoveryeurope.com

Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 22 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 19 talen en wordt via 20 satellietkanalen verspreid in 49 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor informatie en beeldmateriaal:

Monogram Communication Strategies (MCS)
Marguérite van der Heyden
Tel.: 023 - 562 82 08;
Fax: 023 - 5651724
Email: margueritevdh@monogram.nl