GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 mei 2001 17:00

De oostbaan van Schiphol

(14 mei 2001)

Vragen van het lid Rosenmöller aan de minister van Verkeer en Waterstaat Over het gebruik van de Oostbaan Schiphol

1. Klopt het dat de Oostbaan van Schiphol (de zogenaamde niet officiële 5e baan) dit gebruiksplanjaar vanaf 1 november 2000 structureel meer wordt gebruikt dan de afgesproken 2%?

2. Klopt het dat het voor dit jaar reeds onmogelijk is geworden voor Schiphol om nog te voldoen aan het de 2% grens?

3. Deelt u de constatering dat deze baan niet alleen in noodsituaties gebruikt wordt bij bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, doch nu regulier in gebruik is? Zo nee, kunt u inzicht geven in de exacte dagen en motieven waaronder de baan gebruikt is?

4. Hoe beschouwt u de maximumgrens voor het gebruik voor de Oostbaan van 2%, zoals overeengekomen tussen u en de verkeersleiding LVB (gepubliceerd in de Staatscourant van 18 maart 1997) en zoals genoemd in de vigerende aanwijzing?

5. Hoe beoordeelt u het feit dat deze grens niet nagekomen wordt? Op welke wijze bent u van plan op te treden tegen dit overschrijden van deze vastgestelde grens? Waarom heeft u het bovenmatig gebruik van deze 'noodbaan' tot nu toe gedoogd?

6. Hoe beoordeelt u de overlast die onstaat boven Amsterdam, door het gebruik van deze baan?

7. Bent u van plan deze baan in de toekomst te sluiten, wanneer de 5e baan gereed is? Zo nee, welke status zal de Oostbaan in de toekomst krijgen, na ingebruikname van de 5e baan? Welk gebruik zult u dan maximaal toelaten?