Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS steunt masterplan jeugdvoetbal

Maandag 14 mei 2001, persbericht nummer 47

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS stelt de komende drie tot zes jaar financiële ruimte beschikbaar ter ondersteuning van het masterplan dat de KNVB maandag heeft gepresenteerd voor de versterking van het jeugdvoetbal in Nederland. De bijdrage aan het plan van de KNVB past in de breedtesportimpuls van het kabinet, waaraan in toenemende mate ook sportbonden meedoen.

Vliegenthart is enthousiast over het masterplan. Het interessante van het plan is de combinatie van gerichte ondersteuning van verenigingen, aandacht voor bijzondere groepen als meisjes, gehandicapten en allochtonen en bijzondere themas, bijvoorbeeld de relatie sport en onderwijs. De KNVB komt met dit plan op voor het jeugdvoetbal. Tegelijkertijd toont de bond nadrukkelijk haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door de opbrengst van EURO 2000 over de volle breedte van het jeugdvoetbal te investeren, aldus de staatssecretaris.

De bijdrage van VWS beloopt, afhankelijk van de concrete uitwerking van de plannen door de KNVB, één tot anderhalf miljoen gulden per jaar gedurende een periode van drie tot zes jaar. De zogenoemde breedtesportimpuls van het kabinet richt zich vooral op gemeenten, maar ook sportbonden kunnen eraan deelnemen. Inmiddels hebben zeventien sportbonden plannen ingediend voor de breedtesportimpuls.