Stichting Toezicht Effectenverkeer

14 mei 2001

Persbericht jaarverslag Raad van Financiële Toezichthouders

'De werkzaamheden van de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) strekken zich inmiddels uit over een breed front. Naast de directe betrokkenheid bij abstracte onderwerpen als de solvabiliteitsnormen voor financiële conglomeraten heeft de Raad concrete consumentenzaken ter hand genomen, zoals het realiseren van een centraal aanspreekpunt voor consumenten, de zogeheten Toezichtslijnen. De consument kan bovendien de invoering van financiële bijsluiters bij complexe financiële producten tegemoet zien. Zonder naar volledigheid te streven, noem ik nog de integriteitsbewaking. Ook op dat terrein heeft de Raad de nodige activiteiten ontplooid.
Al met al constateer ik dat de Raad in haar nog korte bestaan tot volle tevredenheid functioneert. Voor een groeiend aantal onderwerpen is de Raad een vaste gesprekspartner geworden voor de belangrijkste partijen in de financiële sector'.

Deze woorden sprak prof. dr. A. Schilder RA, voorzitter van de Raad van Financiële Toezichthouders, naar aanleiding van het eerste jaarverslag van de Raad dat hij samen met de andere bestuursleden, mr.A.W.H. Docters van Leeuwen en mr. D.E. Witteveen, op dinsdag 15 mei heeft gepresenteerd.

Het RFT-jaarverslag in het kort:
De RFT heeft in de verslagperiode (augustus 1999 - december 2000) onder meer de volgende activiteiten ondernomen:

Consumentenzaken
· Er is een centraal aanspreekpunt voor consumenten gerealiseerd. Dit centrale aanspreekpunt heeft onder de naam Toezichtslijnen vorm gekregen door middel van een intensieve samenwerking van de individuele helpdesks bij de Pensioen- & Verzekeringskamer, De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer en is in het najaar 2000 van start gegaan.
· In de verslagperiode zijn voorbereidingen getroffen voor de invoering van een financiële bijsluiter voor complexe financiële producten. Deze bijsluiter die per 1 januari 2002 moet zijn ingevoerd, beoogt de consument in staat te stellen een goede afweging te maken of het product bij diens wensen past. Een zogenoemde risico-indicator, een beschrijving van het te verwachten rendement en de bijkomende kosten maakt onderdeel uit van de financiële bijsluiter.

Groepstoezicht
· De Raad heeft in januari 2000 de 'Contourennota inzake een veranderend toezicht op financiële conglomeraten' aan het Ministerie van Financiën toegezonden. Deze nota bevat voorstellen om het aanvullend toezicht op financiële conglomeraten te versterken. Vervolgens hebben consultatiegesprekken plaatsgevonden tussen de Raad en vertegenwoordigers van het bank- en verzekeringswezen. Uitkomst van deze gesprekken was het besluit om een extern onderzoek te laten uitvoeren naar de op te stellen solvabiliteitsnormen voor financiële conglomeraten. Dit onderzoek, uitgevoerd door het consultancybureau Oliver, Wyman & Company, is vorige week voor publicatie vrijgegeven.
· De Raad heeft in november 2000 advies aan de Minister van Financiën uitgebracht over de wijze waarop het beleid en de uitvoering terzake van verklaringen van geen bezwaar voor deelnemingen in en van financiële instellingen kan worden vereenvoudigd en verduidelijkt.

Integriteitstoezicht
· De Raad heeft samen met het Ministerie van Financiën een Beleidsregel voor de toetsing van de betrouwbaarheid van beleidsbepalers opgesteld. De Beleidsregel, die op 21 april 2000 in werking is getreden, geeft inzicht in de elementen (persoonlijke eigenschappen, financiële en criminele antecedenten) die een toezichthouder in zijn afweging betrekt bij het vaststellen van de betrouwbaarheid van een kandidaat-beleidsbepaler. · Voorts heeft de Raad advies aan de Minister van Financiën uitgebracht over het concept-wetsvoorstel Actualisering en Harmonisatie van Financiële Toezichtswetten. Deze wet moet het integriteitstoezicht een bredere wettelijke basis geven.

Effectentypisch toezicht
· De Raad heeft de Minister van Financiën geadviseerd over de reikwijdte van het begrip 'effectentypisch toezicht' en de raakvlakken met het sectorale toezicht.

Bemiddeling bij financiële diensten
· De Raad heeft een eerste inventarisatie gemaakt van het veld waarop personen en instellingen actief zijn die bemiddelen bij financiële diensten. Inmiddels loopt een aanvullend extern onderzoek. Het onderzoek dient als basis voor het advies dat de Minister van Financiën aan de Raad heeft gevraagd over mogelijke verbeteringen van het regelgevend kader inzake financiële bemiddeling.

De RFT, bestaande uit de Pensioen- & Verzekeringskamer, De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer, is met ingang van 1 augustus 1999 operationeel. De Raad beoogt het beleid en de regelgeving op niet-sectorspecifieke terreinen van het financiële toezicht intensiever te coördineren. Het voorzitterschap rouleert jaarlijks in de volgorde PVK, DNB, STE. Dientengevolge neemt op 1 augustus mr. A.W.H. Docters van Leeuwen het voorzitterschap van prof. dr. A. Schilder RA over.

Voor vragen en nader informatie kunt u zich wenden tot Benno van der Zaag, woordvoerder namens de RFT. Telefoon: 020 - 524 2900. Ook kunt u dit nummer bellen indien u een exemplaar van het jaarverslag wilt bestellen.
Het jaarverslag is te raadplegen op de volgende websites: www.pvk.nl, www.dnb.nl, www.ste.nl