Vereniging van Effectenbezitters


Persberichten
Datum: 14 mei 2001
VEB en Versatel vergroten pro-actief invloed van aandeelhouders middels nieuwe goedkeuringsprocedure voor optieregeling

De VEB en Versatel maken bekend dat zij gezamenlijk een nieuwe goedkeuringsprocedure hebben ontwikkeld voor Versatel's optieregelingen (vanaf 2002) hetgeen zal leiden tot een toenemende zichtbaarheid voor en grotere invloed van aandeelhouders. Met ingang van het optieplan van 2002 zal Versatel de eerste Nederlandse onderneming zijn die de aandeelhoudersvergadering toestemming zal vragen voor zowel de omvang als de voorwaarden van de optieregeling.

De VEB heeft recent kritiek geuit op optieregelingen in Nederland en heeft minister-president Wim Kok per brief gevraagd om specifieke wetgeving. In de brief aan minister-president Kok heeft de VEB een viertal ondernemingen genoemd, waarbij de (mogelijke) winsten op de optieregeling volgens de VEB niet parallel liepen met de bedrijfsmatige ontwikkeling van het bedrijf en/of het belang van de aandeelhouders. Eén van de genoemde ondernemingen was Versatel.

In bijeenkomsten met de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen, heeft Versatel de beweegredenen uiteengezet voor het toekennen van opties tegen de nominale waarde aan Versatel's management. Een samenvatting van deze doelstellingen luidt:


1. Het aantrekken en behouden van top management talent en het invullen van belangrijke management posities, voor welk doel incentive-programma's met langlopende vesting periodes noodzakelijk zijn; en

2. aangezien Versatel nog steeds verlieslatend is, dient de onderneming de liquiditeitspositie zoveel mogelijk in stand te houden. De salarissen van het topmanagement van Versatel liggen aanzienlijk beneden het niveau van concurrenten in de sector. Hierdoor kan de onderneming meer in haar netwerk investeren en haar lange termijn strategie beter implementeren, wat de onderneming uiteindelijk in staat zal stellen om winst te genereren; en
3. het voorkomen van significante verwatering voor de bestaande aandeelhouders, aangezien Versatel - indien de opties zouden zijn uitgegeven tegen de beurskoers, aanzienlijk meer opties zou hebben moeten toekennen teneinde de - in vergelijking met branchegenoten - lage salarissen te compenseren.

Hoewel, naar het oordeel van de VEB, optieregelingen dienen te worden gebruikt als incentives, waarbij de uitoefenprijs op of boven de beurskoers dient te worden vastgesteld, is de VEB ervan overtuigd dat Versatel's optieplan niet is ontworpen voor en niet resulteert in "zelfverrijking van het management".

De VEB wil benadrukken dat de geuite kritiek op Versatel's optieplan geen enkel verband houdt met de operationele ontwikkeling van Versatel en/of de kwaliteit van haar communicatie met aandeelhouders.

De VEB en Versatel zijn overeengekomen dat Versatel, met ingang van het jaar 2002, specifieke aandeelhoudersgoedkeuring zal vragen voor:


1. Versatel's optieplan, inclusief de structuur en de voorwaarden
2. Het aantal opties dat in een bepaald jaar kan worden toegekend in het kader van dat optieplan.

De heer De Vries, directeur van de VEB, becommentarieerde: "We zijn content dat Versatel als eerste bedrijf in Nederland haar aandeelhouders in staat zal stellen om te stemmen over zowel de invoering van een optieplan als het aantal aandelen dat hieronder uitgegeven wordt. Hiermee wordt Versatel een voorbeeld van een bedrijf dat haar aandeelhouders invloed geeft met betrekking tot optieplannen."

De heer Raithatha, CEO van Versatel, verklaarde: "Versatel is er altijd trots op geweest dat het een open communicatie heeft met haar aandeelhouders en degelijke corporate governance belijdt, welke deels geresulteerd heeft in de toekenning van de prijs 'IPO of the Year 1999' op de AEX. We zijn tevreden dat onze pro-actieve dialoog met de VEB heeft geleid tot een evolutie van dit beleid wat onze openheid richting aandeelhouders verder zal vergroten."

VEB, Versatel

Contactpersonen

VEB
Drs. P.P.F. de Vries
Director
Tel: 070-3130000
E-mail: info@veb.net

Versatel Telecom International NV Mark Lazar Anoeska van Leeuwen Vice President Investor Relations & Finance Director Corporate Communications
Tel: +31-20-750-1079 Tel: +31-20-750-1322 E-mail: mark.lazar@versatel.nl E-mail: anoeska.vanleeuwen@versatel.nl