Rijksuniversiteit Groningen

De beperkingen van fouragerende brand- en rotganzen

Brand- en rotganzen verblijven 's zomers in de arctische toendragebieden en trekken in de winter en het vroege voorjaar naar de kustgebieden van de Waddenzee. Ganzen verteren hun voedsel slecht vanwege de hoge doorstroomsnelheid van het voedsel. Daarom zijn ze bijna de hele dag aan het eten en moeten bovendien ook nog erg kieskeurig zijn wat betreft de kwaliteit van hun voedsel.Van de planten eten ze alleen de meest verse blaadjes. Deze beperkende factoren spelen uiteraard een rol in hun keuze van fourageergebieden. Verder zijn er ook nog sociale en ecologische beperkingen. Julia Stahl verrichtte veldonderzoek aan wilde ganzen op Schiermonnikoog en Spitsbergen. Ze observeerde het gedrag en deed ecologische studies, in combinatie met veldproeven met tamme ganzen. Verder manipuleerde ze het aanbod van voedsel en de planten zelf. Bovendien mat Stahl met hartslagzenders de energie-uitgave van foeragerende ganzen. Stahl concludeert onder meer dat dominante ganzen profiteren van de verkennende rol van hun ondergeschikte groepsgenoten. Uit de hartslagmetingen blijkt dat een gans die op de open wadvlakte naar voedsel zoekt tot 16 procent meer energie verbruikt dan een gans die in de luwte van de duinen foerageert. Tellingen op Schiermonnikoog laten zien dat op dagen met harde wind bijna 50 procent van de ganzen uit de wind foerageert. Verder bleek dat brandganzen een minder grote tolerantie hebben voor zout dan de rotgans. Brandganzen moeten dus nog kieskeuriger zijn met het uitzoeken van hun foerageergebied dan rotganzen. /ML

Julia Stahl (Keulen, 1970) studeerde biologie aan de Universität Wien, Oostenrijk. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep Dieroecologie van de RUG binnen de onderzoekschool CEES (Centre for Ecological and Evolutionary Studies).

Datum en tijd

maandag 14 mei 2001, 14.15 uur

Promovendus

mw. J. Stahl, Goeman Borgesiuslaan 473, 9722 VM Groningen, tel. (050)363 20 28 of (050)363 20 40, fax (050)363 52 05, e-mail: j.stahl@biol.rug.nl (werk)

Proefschrift

Limits to the co-occurrence of avian herbivores. How geese share scarce resources

Promotor

prof.dr. R.H. Drent

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie