D66

Zoek in www.D66.nl _____________ zoek Jonge Democraten - Nieuwe Democraten Partijblad Democraat
Idee
Jonge Democraten

14 mei 2001

"Amerika na Clinton"

Lezing Studievereniging Internationale Betrekkingen Utrecht

Thom de Graaf

Onderstaand de inleiding van de lezing
download de complete lezing:
lezing Thom De Graaf
lezing Thom De Graaf

De Clintons zijn 4 maanden geleden in stijl vertrokken uit het Witte Huis. Dat wil zeggen met medeneming van het tafelzilver en het meubilair. Gefrustreerde medewerkers die zichzelf een nieuwe termijn hadden gegund onder de inmiddels in vergetelheid weggezakte Al Gore, verwijderden de "W" uit de toetsenborden van hun computers, terwijl er geloof ik ook nogal schunnige teksten door de nieuwe administratie werden aangetroffen in de ontruimde vertrekken. "In stijl" betekende bij Clinton toch eigenlijk vooral geen stijl.
De Amerikanen waren toe aan een nieuwe publieke moraal in Washington: iets minder opportunistisch, iets minder schaamteloos, iets minder affaires en onthullingen, die in het oog van de gemiddelde Amerikaan niet alleen een disgrace of the presidency, maar een disgrace of the United States betekenen. Niettemin ben ik er van overtuigd dat Clinton, als hij een derde termijn had mogen dienen, met afstand de race met George Bush had gewonnen. De credits voor het economisch beleid waren simpelweg te goed, vooral voor de middengroepen. Bovendien kon hij bogen op een gematigd beleid, waarin voor een gedeelte de republikeinse agenda was uitgevoerd en op een sterke betrokkenheid bij de sociale omstandigheden van vooral zwarte bevolkingsgroepen. Ook in de buitenlandse politiek had Clinton aanzien verworven, nog net geen Nobelprijs maar wel wereldwijde erkenning voor zijn inspanningen rond Noord-Ierland, het Midden-Oosten en de Balkan. Aan het einde van de Clinton-era mislukte weliswaar de Palestijns-Israelische vrede, maar niet omdat de Amerikanen zich te weinig hadden ingespannen. De relaties met de buurlanden en met Rusland en China waren goed, die met de Europese staten zelfs voortreffelijk. Zelden heeft een Amerikaanse president zo veel vrienden onder West-Europese leiders gehad als Clinton. Iedereen wilde graag bij hem horen en Clinton was handig genoeg om iedereen onmiddellijk tot zijn beste vriend uit te roepen. "My good friend Wim Kok" kan er over mee praten.

Dat George W. Bush de verkiezingen won, althans door de Supreme Court tot winnaar werd uitgeroepen, lag dus niet aan het krediet dat de Clinton-administratie in binnenlands en buitenlands politiek opzicht had verkregen. Het lag aan het onvermogen van Al Gore om dat krediet tot het zijne te maken, zich geloofwaardig te presenteren als de betere ik van Clinton en vervolgens de voor het grijpen liggende winst te verzilveren.
Clinton was een winnaar, zelfs als hij had verloren (the comeback kid). Intuïtief zagen de Amerikaanse kiezers Gore als een verliezer en dan komt het niet meer goed.
Dat Bush de verkiezingen uiteindelijk in zijn voordeel beslechtte lijkt dus nauwelijks een verdienste van hem zelf of van zijn campagne. Of het moet het geraffineerde gebruik zijn geweest van het beeld van de vertrouwde buurman, die weliswaar niet de slimste in de straat is, maar aan wie je wel zonder problemen de sleutel van je huis kan afgeven als je op vakantie gaat. Het beeld van de man die conservatief is maar ook aardig en in de verte doet denken aan die andere president die niet op intellectueel vermogen wilde worden betrapt, maar wel op humor en ontwapenende eenvoudigheid, Ronald Reagan. Conservative with a compassionate heart, was de boodschap van Bush en uiteindelijk kon de geleerde robot Gore daar niet tegen op. President Bush: het is de vraag of Amerika daar beter van wordt. Het is moeilijk om daar met Europese ogen een goed antwoord op te formuleren. En het is ook de vraag of Europa er beter van wordt. Het antwoord op die laatste vraag hoeft niet per se negatief te zijn.

Bush heeft de wereld wakker geschud. Van China tot Midden-Oosten, van Korea tot Europa. De nieuwe leider van de grootste mogendheid ter wereld laat zijn tanden zien. Er wordt hard geblaft, maar nog niet gebeten. Toch is er alle reden om de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek nauwlettend te volgen. En ook alle reden voor Europa om een eigen strategische positie in te nemen.