Den Haag, 14 mei 2001

Activiste en Kamerlid versturen duizenden handtekeningen tegen sancties Irak aan Solana

Vandaag worden 2091 handtekeningen onder een petitie die oproept tot een eind aan het economisch embargo tegen Irak en voor het instellen van slimme sancties per post aangeboden aan Javier Solana, Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlands en Veiligheidsbeleid. De petitie is een initiatief van Nida Adel Kamel, een 19 jarige Irakese scholiere uit Apeldoorn en vertegenwoordigster van de Iraakse Democratisch Jongeren (NL) die daarbij is ondersteund door Harry van Bommel, Tweede-Kamerlid van de SP.

De petitie vraagt aan Solana om bij de Veiligheidsraad krachtig te protesteren tegen het huidige Irak-beleid van de VN. Al meer dan tien jaar lijdt het Irakese volk onder het embargo en ondertussen zit Saddam Hoessein steviger in het zadel dan ooit. Talrijke internationale organisaties en persoonlijkheden roepen steeds luider om een eind aan de sancties die inmiddels enkele honderdduizenden Irakese burgers, van wie de meeste jonge kinderen, het leven hebben gekost.

Nida Adel Kamel ontvluchtte in 1996 met haar familie Irak. Van Bommel bezocht eind vorig jaar Bagdad via een humanitaire missie die de sancties ter discussie stelde. Begin augustus zal hij twee weken in het Koerdisch gedeelte van Irak verblijven.

Meer informatie

Nida Adel Kamel: 06-26652558

Harry van Bommel: 070 3183044/ 06 22788043