Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Onderhandelingsresultaat door FNV afgewezen
14 mei 2001
De directie van NS Reizigers is zeer teleurgesteld dat tijdens de ledenraadplegingen bij FNV Bondgenoten een kleine meerderheid van de leden van FNV Bondgenoten het onderhandelingsresultaat tussen NS, vakbonden en OR heeft afgewezen.

Op 23 april j.l. hebben de directie van NS Reizigers, de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, VHS, VVMC en Ondernemingsraad NS Reizigers, na lange en moeizame onderhandelingen, een onderhandelingsresultaat bereikt. Dit resultaat zou een aanvullende overeenkomst op het basisakkoord worden als alle partijen het onderhandelingsresultaat hadden bevestigd. Dit kan door de afwijzing van FNV Bondgenoten niet meer het geval zijn. Bij een beperkte opkomst van de FNV-leden, is het akkoord door een kleine meerderheid afgewezen.
Arbeidsverhoudingen

Na de gezamenlijke inspanningen die afgelopen maanden gepleegd zijn, met een eerder aanvullend akkoord in januari jl. dat eveneens werd afgewezen en het nu opnieuw afwijzen van een aanvullend onderhandelingsresultaat, zijn er feitelijk geen andere tegemoetkomingen aan het personeel meer mogelijk.

Er rest het bedrijf niets anders dan terug te grijpen op de eerder door alle partijen bindend vastgelegde afspraken in het basisakkoord. Wel zal NS de komende tijd uitdrukkelijk doorgaan met het werken aan de verbetering van de arbeidsverhoudingen binnen NS Reizigers. Allereerst door op korte termijn de nulmeting over de kwaliteit van de arbeid uit te voeren. Daarnaast zal het management overigens ook investeren in de verbetering van de onderlinge verhoudingen.