PERSBERICHT - 14 MEI 2001

Toeristisch nieuws uit IJsland

Mei 2001

Nieuwe Boeing 757-200 toegevoegd aan vloot Icelandair

In maart 2001 is de negende nieuwe Boeing 757-200, ter vervanging van een Boeing 737, toegevoegd aan de luchtvloot van ICELANDAIR. De nieuwe Boeing draagt de naam Guðríður Þorbjarnardóttir, een IJslandse pionierster die 1000 jaar geleden per vikingschip zowel naar Noord Amerika als Europa zeilde. Het nieuwe toestel heeft een vernieuwd interieur dat voldoet aan de nieuwste principes: koepelvormige plafonds en verbeterde bagageboxen. ICELANDAIR's nieuwste jet is ook uitgerust met een Airshow systeem zodat de passagiers de vluchtroute en de geografische positie van het vliegtuig op de kaart kunnen volgen. Eveneens wordt hierop de verwachte vliegduur, de hoogte en snelheid weergegeven. De nieuwe Boeing 757 heeft een capaciteit van 189 passagiers en zal zowel op de Transatlantische als de Europese vluchten worden ingezet. Icelandair heeft nu voor het passagiersvervoer een luchtvloot die bestaat uit 9 Boeings 757-200 en één Boeing 737-400 met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar.

Akureyri: Parel van Noord IJsland

Met een keur aan eersteklas restaurants, hippe cafés, winkels en een bruisend nachtleven heeft Akureyri de naam "hoofdstad van het Noorden" meer dan verdiend. Akureyri is in de afgelopen jaren uitgegroeid van een slaperig, landelijk stadje tot een multicultureel centrum met een levendige, kosmopolitische sfeer. Tevens is Akureyri het centrum van één van IJslandse beste skigebieden. Het belangrijkste kenmerk van de noordelijkste uitgaansstad van IJsland is ongetwijfeld de mix van stedelijke allure en de ontspannen sfeer van een provinciestad.

Reistip: dagexcursie - "Country & Car" pakket.

In het spoor van de Saga's

De Saga's, prachtige middeleeuwse IJslandse verhalen kennen een grote verscheidenheid aan karakters en intriges die ook vandaag heel actueel zijn. In Hvolsvöllur, in het hart van het gebied van de Njàls Saga, is het Njàlssafn-Saga-Museum gevestigd. In dit centrum kunt u van midden mei tot eind augustus alles te weten komen over de Saga van de wijze Njàl en de leefwijze van de vikingen in de 13e eeuw. De tentoonstelling is voorzien van verklarende teksten in het Engels en het IJslands. Boeken en reisgidsen zijn in verschillende talen verkrijgbaar. In het programma 2001 is een keur aan evenementen opgenomen. In de middeleeuwse feesthal van het centrum kunt u deelnemen aan originele vikingmaaltijden. De traditionele vikinggerechten worden boven een open vuur klaargemaakt. Tijdens de maaltijd zorgen figuren uit de saga's voor veel vermaak. In de zomermaanden worden dagelijks van 12.00 uur tot middernacht festiviteiten georganiseerd. Iedere vrijdag vanaf half juni tot half augustus zal de nieuwe sagashow "Gunnar" worden opgevoerd. De gedichten en liederen zijn gebaseerd op de beroemdste sagaheld Gunnar van Hlídarendi. Dagelijks vertrekt om 12.45 uur vanuit het Sagacentrum een speciale tour met gids naar het oorspronkelijke gebied van de Njàls Saga voor een avontuurlijk reis in de geschiedenis. Informatie: Het Saga Centrum telefoon: +354-895 9160, of Arthúr Björgvin Bollason telefoon: +354-895 9160, e-mail: njala@islandia.is.

Reistip: autohuur vanuit Reykjavik.

De ongerepte natuur van de West Fjorden

In de uiterste noordwesten van IJsland ligt een waar droomland, de West Fjorden.

Dit meest westelijke schiereiland van Europa is een ruig landschap dat zich uitstrekt in de Noord-Atlantische oceaan, ver verwijderd van de toeristische routes. Het is het dunst bevolkte gebied van IJsland met minder één bewoner per km². Het meest fascinerende aan de West Fjorden is de absolute verlatenheid en de adembenemende vergezichten over fjorden en gletsjers. Wandelaars kunnen dagen onderweg zijn zonder iemand tegen te komen.

Steeds meer toeristen ontdekken dit eldorado voor de pure natuurliefhebbers. Bezoekers komen vanuit alle delen van de wereld naar dit geologisch, oudste deel van IJsland om de subarctische flora en fauna, de zeehonden,de walvissen en de vossen te bekijken. Geliefde activiteiten zijn bergwandelen, varen in zeekajaks door de fjord en in de winter skiën of ijsvissen. Ook al lijkt het een uithoek toch is het maar 45 minuten vliegen van Reykjavik naar Isafjordur, de grootste stad van de West Fjorden. Vanuit Isafjordur heeft u verschillende mogelijkheden om de omgeving te ontdekken: u kunt bijvoorbeeld de veerboot nemen naar de onbewoonde wildernis van Hornstrandir met haar indrukwekkende kliffen en overvloed aan zeevogels. Dit verlaten gebied wordt al sinds mensenheugenis magische krachten toebedeeld. Deze hekserij is nog zichtbaar in het Museum van Tovenarij en Hekserij op de weg naar Djúpavík, vroeger een bloeiende stad met een belangrijke haringfabriek, nu een spookstad aan de voet van de berg Háafell. De West Fjorden zijn rijk aan cultuur en musea zoals het 200 jaar oude Nedstikaupstadir, het Volks- en Maritiem Museum of het Ósvör Maritien Museum in Bolungarvik waar u kunt zien hoe de mensen leefden en als vissers en boeren de elementen trotseerden.

Het is vooral deze eenzaamheid die veel bezoekers van de West Fjorden aantrekt. Om de ongerepte, pure schoonheid te beschermen zijn het toerisme en de milieubescherming samen een project gestart. Hiervoor hebben zij een prijs gekregen van het Wereld Natuurfonds. De ongerepte West Fjorden zijn nog steeds een verborgen paradijs en slechts een voetstap verwijderd van de tijd dat de natuur regeerde.

Reistip: dagexcursie - "Country & Car" pakket.

Mysterieuze zoogdieren

De faam van de walvissen in de zeeën en baaien rond IJsland gaat ver over de grenzen en zeeën van IJsland. In 2000 hebben in totaal 44.000 bezoekers vanuit één van de negen locaties rond IJsland een walvissafari gemaakt. Vanuit Husavik, "whale-watching capital of Europe." vinden de helft van alle walvissafari's op IJsland plaats. Het is één van de beste plaatsen ter wereld om de mysterieuze zoogdieren in hun natuurlijke element te bekijken. De meest geziene gast in de baai is de dwergvinvis. Maar de bultrug, gewone vinvis, potvis en de blauwe vinvis zijn ook graag geziene gasten in de baai. Negenendertig procent van de walvissen rond IJsland zijn de blauwe vinvissen. Maar als u geluk heeft, kun u ook de orka van dichtbij bekijken.

Reistip: dagexcursie - pakket "Country & Car" pakket.

De toegangspoort tot de gletsjer

In het Zuidwesten van IJsland ligt Europa's grootste gletsjer, de Vatnajökull. Deze grootste gletsjer van Europa biedt de bezoeker een scala aan avontuurlijke mogelijkheden. De havenplaats Höfn is een prima uitgangspunt voor excursies naar de gletsjer. Gelegen op een vlak schiereiland kijkt de stad in het oosten uit op een rij mysterieuze bergtoppen die sterk tot de verbeelding spreken. Bij Höfn lopen de uitlopers van de gletsjers als lekkende ijstongen naar beneden de zee in. De ijskap is verrassend goed bereikbaar zowel per vliegtuig, superjeep of sneeuwscooter. Een van de meest fascinerende belevenissen is een tocht over het gletsjermeer Jökulsárlón, gelegen ten zuidoosten van de Vatnajökull. Hier drijven ijsbergen in meest bizarre vormen in het ijsmeer. Als enorme stukken van de ijsberg met donderend geweld in het ijsmeer storten, is dit voor de bezoekers in de boot zeer indrukwekkend en ontlokt aan de opvarende een eensgezind: "Wauw!"

Reistip: dagexcursie - "Country & Car" pakket.

Kristalstranden

In Zuidoost IJsland is meer te vinden dan alleen gletsjers: hier bevinden zich de mooiste stranden van IJsland: de zwarte, vulkanische stranden van Stokksnes en Austurfjördur en de wereldberoemde kristalstranden van Teigarhorn. Touroperators in Höfn organiseren wandeltochten (met gids) of superjeeptours naar het ruige gebied van Lónsöræfi, een wijds vulkanisch gebied dat bekend staat om het ruige landschap met kleurrijke rhyolietrotsen en woeste gletsjerrivieren. De meer rustige reiziger kan een wandeltocht maken in de beschermde omgeving van Ósland met een rijk vogelleven, zoekt de golfbaan op, geniet van een paardrijdtocht of neemt een weldadige duik in één van de heetwaterbronnen. Op een regenachtige dag is het de moeite waard om het volksmuseum Pakkhúsid, het centrum voor kunsthandwerk `Handradinn' of het natuurmuseum te bezoeken.

Reistip: autohuur vanuit Reykjavik - "Country & Car" pakket.

Top Tien Reykjavik


1. Björk woont er!

2. Eindeloos loungen in de thermale openluchtbaden en de Blue Lagoon (37°C)!

3. De ruige natuur om de hoek van iedere straat!
4. Winkelen is anders, is ontdekken!
5. De bars en cafés zijn Cool & Hot & Hip!
6. Lees de bladen erop na, je moet er geweest zijn!
7. Overal in de bars en cafés, alleen maar vrienden!
8. Vliegt erheen in 3 uur!

9. Een waar popmuziekparadijs: Iceland Airwaves 18 t/m 22 oktober 2001!

10. meer dan 20 musea!

Wist u dat............

ook Europa's grootste gletsjer, de Vatnajökull in IJsland smelt langzaam, net zoals het ijs in de Zuidpool. Experts leiden dit af aan een tekort aan sneeuw in de afgelopen vijf jaar.

Buiten de Zuidpool omvat de ijsmassa van de 8.100 km² grote gletsjerreus, de Vatnajökull, 1% van al het ijs in de wereld.

Voor meer informatie over dit bericht:

Icelandair
Muntplein 2
1012 WR AMSTERDAM
tel.: 020-620 6370, e-mail: kalle@icelandair.is.

HARTcommunications PR Icelandair
Zwolsestraat 1 d
2587 TX DEN HAAG
telefoon 070-3387541
fax: 070-3387542 e-mail: hartcom@wxs.nl.