Het meisje uit de bergen blijft populair

2. Heidi-jaar 2001
In 2001 wordt in Zwitserland de honderdste sterfdag herdacht van Johanna Spyri, de schrijfster van het beroemde kinderboek over Heidi, het meisje uit de bergen. Er zijn Heidi-tentoonstellingen en ­lezingen en er kan een bezoek worden gebracht aan diverse Heidi-musea en locaties waar Heidi-films zijn opgenomen.

Heididorp
De schrijfster Johanna Spyri (1827-1901) is opgegroeid in de omgeving van de stad Zürich, maar deed haar inspiratie op voor het Heidi-verhaal in de buurt van Maienfeld, een dorpje in het kanton Graubünden. Maienfeld heeft een Heidi-fontein, er zijn uitgezette Heidi-wandelroutes en een Heidi-huisje, ingericht met spulletjes uit de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Heidi in de wereld
Het Heidi-verhaal is in de hele wereld beroemd, via het uitbrengen van het boek in tientallen talen en ook via Heidifilms en tv-series. De films zijn opgenomen op verschillende locaties in Graubünden, met name in het Engadin. In de jaren zeventig bij St. Moritz, waar een 200 jaar oude berghut voor de opnamen is gebruikt die nu in de zomermaanden een rustplek is voor wandelaars op "Heidis Flower Trail". De in 2001 uitgekomen moderne filmversie is gedraaid in de omgeving van Scuol.

Evenementen en tentoonstellingen
Speciale Heidi-tentoonstellingen in 2001, deels ook geschikt voor kinderen, zijn er in het Jeugdboekeninstituut en het Museum Strauholz in Zürich en het Johanna Spyri-museum in Hirzel bij Zürich. Verder evenementen in Maienfeld en de vakantieregio Heidiland.
Meer informatie op de volgende websites: www.heidi01.ch, www.heidi-swiss.ch en www.myheidi.ch.

Roland Verboven
Web Promotie
Zwitserland Toerisme
020 - 624 62 31