Gemeente Enschede

GEMEENTE START ONDERZOEK VOOR HERGEBRUIK OVERTOLLIG GRONDWATER

Enschede, 11 mei 2001

De gemeente Enschede heeft besloten een haalbaarheidsonderzoek te verrichten voor het hergebruik van het overtollig grondwater. Het doel is om de grondwateroverlast op een maatschappelijk verantwoorde manier te bestrijden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Waterschap Regge & Dinkel, de Waterleidingsmaatschappij Overijssel en de Provincie Overijssel.

De coördinatie is in handen van de gemeente Enschede. Het onttrekken en het lozen van (grond)water verstoort de hydrologische balans. Bovendien wordt het lozen van water steeds duurder. Naar aanleiding daarvan is eerst een verkennende studie uitgevoerd hoe dit probleem duurzaam kon worden opgelost

Als oplossing werd een tweesporenbeleid geadviseerd. Op korte termijn betekent dit het handhaven van de grondwateronttrekkingen, waarbij het vrijkomende water aan derden wordt verhandeld die het gebruiken als proceswater. Voor de langere termijn is voorgesteld het bekensysteem te herstellen. De lange termijn doelstelling kan waarschijnlijk vrij snel worden bereikt. Het is waarschijnlijk mogelijk de `oude' Roombeek weer te laten fungeren als `waterafvoer'. Overigens zullen ook in dat geval grondwateronttrekkingen blijvend nodig zijn.



naar boven