Gemeente Enschede

Panden aan randen van rampgebied worden vrijgegeven aan eigenaren voor herstel
Enschede,12 mei 2001

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een aantal particuliere woningen aan de randen van het rampgebied vrij te geven, zodat de eigenaren aan de gang kunnen gaan met het herstellen ervan. Het beoogde stedenbouwkundig plan voor Roombeek beslaat een groter gebied dan dat binnen de schutting. De Gemeente wil de eigenaren van de panden aan de randen van het gebied duidelijkheid geven dat vooruitlopend op het stedenbouwkundig ontwerp voor Roombeek kan van verschillende `straatwanden' buiten de schutting nu al worden vastgesteld dat ze kunnen worden gehandhaafd. De eigenaren hebben inmiddels een brief gekregen, dan wel is er een gesprek met hen gevoerd. Door de betreffende panden nu vrij te geven, kan het herstellen nog beginnen binnen een jaar na de vuurwerkramp. Dat is voor de eigenaren van belang, omdat in veel gevallen de verzekering na
1 jaar stopt met de uitkering van dubbele huisvestingslasten. In oktober vorig jaar zijn overigens op een aantal andere plekken rond het rampgebied ook al woningen vrijgegeven.

De Gemeente is verder in gesprek met een aantal eigenaren van panden aan de oostzijde van de Deurningerstraat die binnen de schutting liggen. Omdat het verkeer op de Deurningerstraat zeer intensief is, wil de Gemeente de rooilijn ter plekke drie meter naar achteren leggen. Daartoe worden met de eigenaren van de betreffende panden diverse mogelijkheden besproken, variërend van het verkopen van een strook grond van 3 meter aan de Gemeente waarna het betreffende pand wordt hersteld dan wel opnieuw wordt gebouwd maar dan 3 meter naar achteren, tot het verkopen van de hele kavel aan de Gemeente met de mogelijkheid om elders in het gebied nieuw te bouwen. Burgemeester en Wethouders hebben verder besloten om een aantal woningen en andere ruimten in de nabijheid van het rampgebied te gaan slopen. Daarbij gaat om het panden aan de Walhofstraat, De Dr. J. van Damstraat en de Roomweg,
De Gemeente heeft deze panden van de vorige eigenaren gekocht. Ze verkeren in een bouwkundig slechte staat en staan inmiddels geruime tijd leeg. Verder ligt er soms veel rommel in de woningen, waardoor er insluiping en vandalisme kunnen ontstaan.
Rond een aantal andere panden aan de randen van het gebied is de Gemeente in overleg met de eigenaren bezig met de verwerving ervan, zoals aan de Dr. J. van Damstraat en de Roomweg. Het gaat hier vaak om woningen die forse tot zeer zware schade hebben opgelopen en die waarschijnlijk worden gesloopt.

Het College van B. en W. hoopt dat met de sloop van de panden het gevoel van onveiligheid dat bij een aantal omwonenden leeft, kan worden weggenomen. Tegelijkertijd kan een gebaar worden gemaakt dat zij niet voor niets hun bezit aan de Gemeente hebben verkocht, en dat de Gemeente zich zichtbaar inzet voor de (voorbereiding op de) wederopbouw van de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek.



naar boven