Politiebericht Friesland: Friesland 14-05-2001 Politieberichten van 13/5 (13.00 uur) t/m 14/5 (07.00 uur)

Langweer: auto beschadigd
Zaterdag tussen 12.00 en 20.00 uur werd een personenauto, die geparkeerd stond op de Bredyk beschadigd door een ander voertuig, waarvan de bestuurder na de aanrijding is doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. De geparkeerde auto, eigendom van een 42-jarige inwoonster van Langweer, werd aan de linkerachterzijde beschadigd. In de bumper en het spatscherm zat een langgerekte deuk. Tevens was er nogal wat lakschade. De veroorzaker moet hebben gemerkt dat hij tegen de auto is aangereden.

Leeuwarden: vernieling auto`s
Van zaterdag op zondag werden op de Emmakade ZZ aan meerdere auto`s vernielingen aangericht.. Bij onderzoek bleek dat 10 auto`s schade hadden opgelopen. Sommige auto`s werden aan beide zijden bekrast en bij anderen waren de spiegels vernield c.q. omgebogen. De eigenaars zijn zoveel mogelijk ingelicht. Een onderzoek in de omgeving had geen resultaat.

Drachten: mishandeling
Zaterdag omstreeks 21.45 uur werd een 15-jarige inwoner van Drachten op het Voermanspad met een staaf op zijn hoofd geslagen, waardoor hij een bloedende hoofdwond opliep. De jongen werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten, alwaar de wond werd gehecht. De jongen werd geslagen door een inwoner van Drachten, die nog door de politie moet worden gehoord. De jongen had zich bemoeid met de ruzie tussen twee meisjes. Daarop was één van de meisjes weggegaan en had gezegd dat zij wel even iemand zou sturen. Kort daarop was de verdachte gekomen, die de jongen meerdere malen op het hoofd had geslagen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: lastige man
Zondag omstreeks 18.20 uur had een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op de Robinsonstraat gepoogd geld te krijgen van twee invaliden mensen. Toen deze aangaven geen geld te hebben, begon de verdachte in de woning vernielingen aan te richten. Hij gooide o.a. een telefoon en een asbak op de grond. Ook kreeg de bewoner, een 76-jarige inwoner van Leeuwarden, een stomp in zijn maag. Door om hulp te roepen werd de verdachte door buurtbewoners uit de woning verwijderd. Op straat werd de verdachte aangehouden. De verdachte verzette zich bij zijn aanhouding. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Zondag omstreeks 16.55 uur vond op de Dammelaan ter hoogte van de rotonde voor de Eebrug een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 47-jarige inwoonster van Sneek bracht haar auto tot stilstand achter haar voorligger. Terwijl ze stilstond, werd zij van achteren aangereden door een personenauto. De bestuurder van deze wagen reed direct na de aanrijding achteruit en verdween in de richting van de Dokkumertrekweg, zonder dat hij zijn identiteit bekend had gemaakt. De auto werd even later, zonder bestuurder, aangetroffen op de Thijs Feenstraweg. De auto werd in beslag genomen. Bij de aanrijding deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Harich: autobrand
Zondag omstreeks 19.00 uur brak op de Keamerlanswei brand uit in een personenauto, die eigendom was van een 26-jarige inwoner van Harich. Volgens de brandweer, die het vuur bluste, is de brand waarschijnlijk door kortsluiting ontstaan. De gehele auto brandde uit.

Harlingen: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 19.30 uur reed op de Zuiderhaven een bestuurder met zijn personenauto tegen twee geparkeerd staande auto`s aan. Na de aanrijding reed de bestuurder door zonder zijn identiteit bekend te maken. Door een getuige werd het kenteken van de doorrijder genoteerd. De schade aan de geparkeerde voertuigen bleek minimaal. De doorrijder werd bij zijn woning aangehouden. De man, een 36-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 665 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur.

Oosterwolde: aanrijding met gewonden
Zondag omstreeks 20.00 uur vond op de Weper een aanrijding plaats tussen een personenauto met paardentrailer en een motor. De personenauto, bestuurd door een 27-jarige inwoner van Donkerbroek, sloeg linksaf de Bentemaden op. Toen hij de bocht had ingezet, hoorde hij een klap en zag een motor over het wegdek schuiven. De motorrijder, een 34-jarige inwoner van Sebaldeburen reed achter de personenauto, en was bij het afremmen onderuit gegaan en tegen de paardentrailer gebotst. De motorrijder werd gewond, evenals zijn vriendin, een 33-jarige inwoonster van Nieuwegein, die bij hem achter op de motor zat. Beide gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De motor werd totaal vernield.

Oostrum: eenzijdig ongeval
Zondag omstreeks 21.00 uur vond op de Tichelwei een eenzijdig ongeval plaats. Een motorrijder, een 34-jarige inwoner van Burdaard, maakte een proefrit. Bij een bocht in de weg ging de bestuurder door vermoedelijk een te hoge snelheid en een stuurfout onderuit. Hij kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De bestuurder werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum en aldaar bleken de verwondingen mee te vallen.

Drachten: autobrand
Zondag omstreeks 19.20 uur brak brand uit in een personenauto, die reed over de Rijksweg A7. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Groningen, zette de auto op de vluchtstrook neer en kon samen met zijn vrouw en kind de auto tijdig verlaten. De brandweer heeft het vuur geblust. Oorzaak van de brand is niet bekend.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 23.05 uur werd op de Wirdumerpoortsdwinger een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 920 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 11 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de man weer heengezonden. Op maandag omstreeks 00.55 uur zien patrouillerende agenten deze man weer rijden met zijn personenauto over de Raadhuisstraat. De verdachte werd daarop weer aangehouden. De verdachte pleegde bij zijn aanhouding verzet en hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Aan het bureau moest de man weer een blaastest ondergaan en nu blies hij 745 ugl. De man kreeg weer een proces-verbaal en zijn auto werd in beslag genomen.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 22.55 uur werd op de Wirdumerpoortsdwinger een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Balk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 305 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Makkum: inbraak woning
Zaterdag tussen 14.30 en 16.00 uur werd ingebroken in een vakantiebungalow op de Holle Poarte. Via een doucheraam kwam men de woning binnen. Uit de bungalow werden een gsm, een verrekijker en snoepgoed weggenomen. De bewoner, een 35-jarige inwoner van het Duitse Marburg-Lahn, heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272